’Personeel is te veel bezig met organiseren.’ Jeugdgezondheidszorg in Noord-Holland Noord gaat op de schop

Datum:
  • vrijdag 16 april 2021
  • in
  • Categorie: ,
  • ALKMAAR - De jeugdgezondheidszorg (JGZ) in Noord-Holland Noord gaat op de schop. De GGD Hollands Noorden, die namens zeventien gemeenten veel taken op dat gebied uitvoert, wil daardoor beter lokaal maatwerk leveren.


    Martijn Gijsbertsen 16-4-2021


    Een van de eerste koerswijzigingen binnenkort, wanneer is onder meer afhankelijk van de coronabeslommeringen, is afschaffing van zelfsturende teams.

    De GGD heeft er enkele jaren geleden voor gekozen in de JGZ (gezondheid, groei en ontwikkeling van kinderen van nul tot achttien jaar) niet langer te werken met teammanagers of -coördinatoren, maar groepen werknemers vooral zelf te laten regelen wat er gebeurt, hoe en door wie.

    Verantwoordelijkheden

    In de praktijk is naar voren gekomen dat bij die autonome werkwijze taken en verantwoordelijkheden niet altijd even duidelijk zijn en daardoor regelmatig ’ergens’ blijven liggen.

    „Uit evaluatieonderzoek blijkt dat onze zeer betrokken en gemotiveerde medewerkers hier zelf echt vanaf willen”, aldus Nicolette Engbers, adjunct-directeur JGZ bij de GGD.

    „Ons personeel is te veel bezig met organiseren in plaats van het bieden van dienstverlening en zorg, specifieke kennis en kunde te benutten. Zij hebben toch behoefte aan een centraal aanspreekpunt, iemand die het overzicht houdt, de leiding heeft en geeft.”

    Ad hoc

    Nu gebeurt dat veelal ad hoc. De verwachting is dat GGD-professionals met het aanstellen van teamleiders meer tijd en ruimte hebben voor hun inhoudelijke werk.

    In de nieuwe opzet komen er meerdere, uitwisselbare regioteams voor Alkmaar en omstreken, West-Friesland en de Noordkop, aangestuurd door vijf teamleiders. In totaal gaat het om 226 medewerkers oftewel 154 voltijdsbanen.

    Gemeenten, veelal opdrachtgevers in de JGZ, hebben straks met zo’n teamleider en een inhoudelijk expert te maken.

    Engbers verwacht dat de verandering als bijeffect een gunstige invloed kan hebben op de verzuimcijfers. „Dat percentage ligt nu op 8,4 en zou eigenlijk onder de vijf procent moeten horen. We denken met deze stap ook het hoge verzuim af te stoppen.”

    Regioteams

    Waar volgens de adjunct nu veel zaken in de JGZ op financieringsstromen en afzonderlijke leeftijdscategorieën zijn georganiseerd, wil de GGD Hollands Noorden dat de regioteams straks lokaal alle diensten voor alle kinderen aanbieden.

    Het zoeken van nauwere samenwerking met partners in de geboorteketen, gezinsondersteuningen, het onderwijs, qua voeding, medisch gezien en op het gebied van taal en motoriek is daarbij een must en ook het credo.

    „Landelijk wordt gewerkt aan de deltaplan voor de jeugd, waarbij onderwijs en zorg de handen ineen slaan”, weet Engbers.

    Samenwerken

    „Dat zou, onder meer door corona, wel eens in een stroomversnelling kunnen raken. Als GGD willen wij veel meer samenwerken dan tot nu toe is gebeurd. Wat kinderen, ouders of gezinnen nodig hebben, staat daarbij centraal, niet wie de zorg moet leveren. Zodat we per vraag de beste oplossing bieden.”

    De voorgestelde operatie kan volgens haar zonder extra kosten binnen de huidige GGD-begroting (ruim 44 miljoen euro) plaatsvinden. Het nieuwe beleid moet, zeker nu steeds meer gemeenten te maken hebben met financiële tekorten, leiden tot het voorkomen van hogere zorgkosten op latere leeftijd.

    Noordhollands Dagblad 

    0 reacties :

    Een reactie posten