Geen interesse voor tijdelijke woonunits arbeidsmigranten. Wel voor permanente huisvesting. ’Het water staat tot boven onze lippen’

Datum:
  • zaterdag 10 april 2021
  • in
  • Categorie: , ,

  • Hollands Kroon - ANNA PAULOWNA

    Bij bollenboeren en andere bedrijven in de regio die seizoenarbeiders huisvesten, is er vooralsnog weinig animo voor het neerzetten van extra woonunits vanwege het coronavirus.


    Winnie van Galen 10-4-2021


    De gemeente Hollands Kroon heeft de tijdelijke maatregel bedacht vanwege de anderhalve meter afstandregel. In de woon- en slaapvertrekken van de accommodaties zou die afstand tot capaciteitsproblemen kunnen leiden: er is geen mogelijkheid de bedden voldoende uit elkaar te zetten. Om toch iedereen van een slaapplek te kunnen voorzien, mogen ondernemers een aanvraag indienen voor het plaatsen van extra woonunits die maximaal vier maanden mogen blijven staan. Als de grootste drukte voor de seizoenarbeiders achter de rug is, moeten ze verdwijnen.

    Caravans

    De tijdelijke woonunits moeten zodanig zijn uitgerust dat er sprake is van een aanvaardbaar woon-en leefklimaat. Het neerzetten van bijvoorbeeld tenten en caravans is niet geoorloofd. Vooralsnog loopt het bij de gemeente geen storm, slechts een ondernemer heeft hiervoor bij de gemeente een aanvraag ingediend, geeft een woordvoerder aan.

    Peter Wit van Wit Flowerbulbs in ’t Veld laat weten ’zeer waarschijnlijk geen gebruik van de regeling te maken.’ In de beschikbare accommodatie voor de arbeidsmigranten ’is ruimte genoeg voor het naleven van de coronaregels,’ aldus Wit.

    Stelletje

    Ondernemer John de Boer van A.S. de Boer, eveneens in ’t Veld, heeft alleen trek in de regeling als hij woonunits mag gebruiken om extra arbeidsmigranten te huisvesten. Maar dat mag tot zijn teleurstelling niet. De gemeente heeft aangegeven dat de capaciteit per saldo gelijk dient te blijven. De Boer beschikt over veertig slaapplekken voor arbeidsmigranten, verdeeld over drie moderne gebouwen die grenzen aan de Hartweg. In elk appartement is plek voor vier seizoenarbeiders die twee slaapkamers tot hun beschikking hebben. De Boer: ,,Soms zit er een stelletje tussen, in ieder geval wonen die vier altijd bij elkaar. Ze zitten in een soort bubbel en dat gaat best goed. We doen sneltesten en bij twijfel sturen we ze door naar de GGD.’’

    Lastig traject

    Met de gemeente is De Boer in gesprek over het uitbreiden van de capaciteit naar tachtig woonplekken. Hij omschrijft het als een lastig traject vanwege allerlei eisen die aan de uitbreiding worden gesteld. Zo moet de nieuwbouw passen op het perceel tussen de bestaande hallen met inachtneming van alle regels op het gebied van woon- en brandveiligheid. Die combinatie maakt dat het een moeilijk verhaal is, aldus De Boer. ,,Wat het huisvesten van seizoenarbeiders betreft staat het water tot boven onze lippen. We zijn er nu een jaar met de uitbreiding bezig. Eerlijk gezegd schiet het niet heel erg op. Je weet wat ze in Hollands Kroon zeggen: het is gemakkelijker om een vergunning te krijgen voor een datacenter dan voor een dakkapel op je huis.’’

    Wegstoppen

    De Boer zegt goede hoop te hebben op een onderzoek van de provincie naar geschikte bouwlocaties voor het onderbrengen van arbeidsmigranten. Daarbij gaat het grootschalige voorzieningen van zo’n tachtig tot tweehonderd personen. Op zich heeft De Boer de tijdelijke werknemers liever op zijn bedrijf. ,,Ik ben er niet zo blij mee. Je stopt ze naar mijn gevoel toch een beetje weg op een bedrijventerrein.’’ Hollands Kroon telt zo'n tweeduizend logiesplekken voor arbeidsmigranten.

    Noordhollands Dagblad 


    0 reacties :

    Een reactie posten