Den Helder profiteert niet van Aramis

Datum:
  • woensdag 21 april 2021
  • in
  • Categorie: , ,
  •  DEN HELDER Project Aramis gaat aan de neus van het Helderse bedrijfsleven voorbij. 


    Arie Booy 21-4-2021
     
    Met Aramis wordt niet een van de drie musketiers uit de roman van Dumas bedoeld, maar wel het afvangen, vervoeren en in gasvelden opslaan van CO2. Met dit onderdeel van het Klimaatbeleid is veel geld gemoeid. 

    Aanlanding van CO2 in Den Helder niet langer een optie 

    Carbon capture wordt de techniek genoemd in de energiesector. Rookgassen vol met kooldioxide die uitgestoten worden in de IJmond of het Rotterdamse havengebied, zullen in de nabije toekomst worden afgevangen en via pijpleidingen naar geologische opslagplaatsen worden gevoerd. 

    Bij een deel van de gaswinning op zee wordt al sinds 2004 CO2 uit gas gehaald en geïnjecteerd in de bodem. Shell en Total doen onder meer in Noorwegen ervaring op. Ook de NAM kijkt met interesse naar de methode vertelde directeur John Atema tijdens zijn werkbezoek aan het gascomplex op Oostoever. Den Helder is volgens de NAM-topman goed gepositioneerd in het energiespel. Dat CO2 heel goed door pijpleidingen vervoerd kan worden blijkt in de VS waar de stof onder hoge druk weggepompt wordt. 

    Leeggetrokken gasvelden onder de bodem van de Noordzee zijn in beeld om de CO2 uit Nederland te herbergen. Die velden liggen qua afstand het meest nabij Den Helder. Vanaf dat punt dus lage transportkosten en een voordelige optie. Maar de koolstofdioxide moet eerst vanuit het zuiden naar de Noordkop gepompt worden. In project Aramis is door bedrijfsleven en overheid gekeken naar diverse locaties waar CO2 het beste van land naar de opslag onder de Noordzee kan. 

    ,,Inmiddels is duidelijk geworden dat aanlanding van CO2 in Den Helder niet langer een optie is”, meldt havenman Eef van den Broek. ,,Project Aramis wordt door de betrokken bedrijven op een andere wijze ingevuld vanuit een andere locatie. Dat betekent ook dat er een andere manier gezocht moet worden om de afgevangen CO2 van een eventuele blauwe waterstoffabriek in Den Helder te transporteren en op te slaan.” 

    Naast Aramis zijn twee andere projecten voor het opslaan van koolstofdioxide gaande: Porthos en Athos genoemd. Eveneens namen van musketiers uit het boek van Alexandre Dumas. In Nederland vindt geen CO2-opslag plaats onder land. Er zijn voldoende lege gasvelden beschikbaar die twee tot drie kilometer onder de zeebodem liggen. Bovendien wordt de infrastructuur van bestaande gasbuizen dan weer voor een nieuw doel gebruikt en dat komt de energiebedrijven goed uit.

    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten