In Duitsland wil (bijna) niemand het AstraZeneca vaccin. Wat gebeurt er straks in Nederland? Vijf vragen, en antwoorden

Datum:
  • donderdag 4 maart 2021
  • in
  • Categorie: ,
  • Terwijl veel mensen snel gevaccineerd willen worden, blijven in Duitsland doses van het AstraZeneca-vaccin liggen. Blijven we in Nederland straks ook met het middel zitten?




    1 Waarom blijven er zoveel doses AstraZeneca over?

    Behalve dat er nog niet zo lang wordt geprikt met dit vaccin en in veel landen alleen mensen jonger dan 65 jaar ervoor in aanmerking komen, zijn er zorgen over bijwerkingen en de relatief lage effectiviteit.

    Daarom slaan sommige Duitsers, vooral zorgmedewerkers, een afspraak voor inenting met het AstraZeneca-vaccin over. Er ligt daarom nog zo’n 80 procent van de voorraad, ruim een miljoen doses. Frankrijk, Spanje en Italië hebben vergelijkbare problemen.

    2 Waarom staat AstraZeneca er zo slecht op?

    Ten eerste beschermt het vaccin (met 60 tot 70 procent effectiviteit) mensen minder goed tegen het coronavirus dan de vaccins van concurrenten Moderna en Pfizer (ruim 90 procent). „Maar ze beschermen op zijn minst tegen ernstige ziekenhuisopnames en sterfte”, zegt immunoloog Ramon Arens van het Leids Universitair Medisch Centrum. „Natuurlijk heb je een grotere kans dat je besmet kan raken, maar je wordt in ieder geval veel minder ziek.”

    De lage effectiviteit is niet het enige imagoprobleem. Ook de communicatie van het Brits-Zweedse bedrijf zorgt voor wantrouwen bij burgers, stelt imagodeskundige Zabeth Van Veen. Zo lag AstraZeneca overhoop met de EU over leveringafspraken.

    Leveringen aan Nederland zijn al meerdere keren vertraagd. „Het gaat om geloofwaardigheid. Je laat niet iets in je spuiten van een organisatie die dingen roept die ze niet waar kan maken.”

    Een laatste factor in de beeldvorming rond AstraZeneca zijn verhalen over hevige bijwerkingen. Een brandweerman in Duitsland was deels verlamd na een eerste prik, waarna de prominente anti-coronastrijder Attila Hildmann het voorval aangreep om te stellen dat vaccinaties gevaarlijk zijn.

    In Nederland kreeg een zorgverlener uit Rotterdam een allergische reactie na een spuit met het AstraZeneca-vaccin en ging zijn tweet viraal door een retweet van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet.

    3 Wat is er bekend over de bijwerkingen?

    Klachten als koorts en rillingen worden iets vaker als hevig ervaren bij het AstraZeneca-vaccin in vergelijking met dat van Moderna en Pfizer, meldt Bijwerkingencentrum Lareb. Na 1,1 miljoen vaccinaties hebben 6.426 mensen bijwerkingen gemeld, waarbij ze spierpijn en hoofdpijn het meest noemen. „Er wordt met een vergrootglas naar gekeken, maar dit zijn geen gekke bijwerkingen”, zegt immunoloog Arens. „De verschillen in bijwerkingen tussen mensen zijn juist groter dan de verschillen tussen vaccins.”

    4 Vermijden ook Nederlanders het AstraZeneca-vaccin?

    Volgens de GGD is de vaccinatiebereidheid bij het gebruik van AstraZeneca in Nederland even groot als bij Pfizer. Berichtgeving uit het buitenland kan Nederlanders wel beïnvloeden, waarschuwt Van Veen. „Sommigen denken: het maakt mij niet uit, zet er maar vier spuiten in. Anderen twijfelen en worden alleen maar gevoed hierdoor. Als je iedere dag drie keer hoort dat je koppijn zou krijgen van AstraZeneca, ga je het nog geloven ook.”

    Naast een extra levering van 211.000 doses van AstraZeneca, die als compensatie dient voor een vertraagde levering, wordt ook gehoopt op een spoedige levering van de Nederlandse Janssen-vaccins. Als Nederlanders een uitnodiging voor een spuitje met het AstraZeneca-vaccin afslaan, krijgen ze volgens het RIVM geen kans op een ander vaccin.

    5. Voor wie is het AstraZeneca-vaccin bestemd?

    De vaccinatiestrategie van Nederland leunt deels op AstraZeneca, waarvan in totaal 11,7 miljoen doses verwacht worden. Naast 60- tot 64-jarigen hebben alleen zorgmedewerkers en kwetsbare mensen onder de 65 jaar een AstraZeneca-prik gekregen.

    Daarin komt mogelijk snel verandering: het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd te onderzoeken of het middel ook bij 65-plussers gebruikt kan worden. Nieuwe data uit Groot-Brittannië tonen aan dat ook ouderen beschermd worden.

    Noordhollands Dagblad

    1 reacties :

    Verontruste zei

    Wat voor lui zijn degenen die in dit artikel een 'vaccin' beoordelen. Wat voor niveau? Ben eerlijk en zeg dat het een genetisch experiment is met onbekende werking en invloed.
    Het grote verschil met echte vaccins is dat hetgeen wordt aangericht onomkeerbaar is, dus niet te corrigeren!

    Een reactie posten