Kabinet-Rutte III treedt af om toeslagaffaire

Datum:
  • vrijdag 15 januari 2021
  • in
  •  DEN HAAG

    Het kabinet treedt af vanwege het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. Een bron binnen de coalitie meldt dat aan het ANP. Het besluit viel tijdens de wekelijkse ministerraad vrijdag. Daar werd gesproken over de politieke gevolgen van de affaire, waar vele duizenden mensen het slachtoffer van zijn geworden.

    15-1-2021


    De positie van het kabinet werd onhoudbaar door de verregaande conclusies van het rapport van de commissie-Van Dam over de affaire. Al snel na de publicatie ervan in december nam de druk op het kabinet toe om de ultieme vorm van politieke verantwoordelijkheid te nemen. Vrijwel de voltallige oppositie wilde ook dat het kabinet zou aftreden.

    De speciale Kamercommissie concludeerde dat ouders "ongekend onrecht" is aangedaan. Het kabinet, de Kamer, de Belastingdienst en de rechtspraak hebben de "grondbeginselen van de rechtstaat" geschonden, met verregaande gevolgen voor vele duizenden ouders. De ontspoorde fraudejacht vond vrijwel volledig plaats tijdens de kabinetten-Rutte.

    Noordhollands Dagblad

    In de zomer van vorig jaar stemde de volledige Kamer in met een parlementaire ondervraging naar de politieke en ambtelijke verantwoordelijkheid in het overheidsschandaal. Het rapport kwam half december uit en zorgde al voor een belofte van het kabinet om ouders sneller en ruimhartiger te compenseren. Een maand later werd pas intensief gesproken over politieke gevolgen.

    Lodewijk Asscher, in het vorige kabinet minister van Sociale Zaken, kondigde donderdag al aan dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker van de PvdA.

    1 reacties :

    Verontruste zei

    Het is alleen symbolisch. De houding van de overheid tegenover de burgers blijft hetzelfde. De daders (ambtenaren) zijn niet aanspreekbaar, en de betreffende bestuurders maken zich er met een jantje van leiden vanaf, Ze ze blijven z.g. demissionair gewoon aan omdat vervanging met de verkiezingen in zicht geen zin heeft.
    Men moet ze eigenlijk alle bevoegdheden ontnemen en alles onder directe controle (curatele) van de kamer stellen, zodat alles wat ze doen ook publiekelijk, vooral dat, onderbouwd moet worden. Dat laatste zal wel veel moeite kosten omdat ze dat in het geheel niet gewend zijn.

    Een reactie posten