De natuur redden door grond te kopen? Zoals bij het Balgzand en de duinen tussen Den Helder en Callantsoog?

Datum:
  • donderdag 21 januari 2021
  • in
  • Categorie: , ,
  •  Burgers hebben er oren naar. Actie van Landschap Noord-Holland gaat als een speer



    DEN HELDER

    Heeft Landschap Noord-Holland straks geld genoeg om de natuur bij de duinen tussen Den Helder en Callantsoog en die bij het Balgzand een oppepper te geven? Het ziet ernaar uit dat het lukt. De wervingsactie onder inwoners is een doorslaand succes.

    De natuurorganisatie wil in de komende jaren een miljoen vierkante meter grond aankopen in Noord-Holland. Om die te behouden als (of om te toveren tot) ongerepte natuur. Hard nodig, vanwege de opmars van bedrijventerreinen, woonwijken, datacenters, windmolenparken en zonneweides, vindt de organisatie. ,,Het is vechten om de ruimte in het kleine Nederland.’

    Ambitie

    Er kan gerekend worden op geld uit fondsen en er zijn schenkingen van grond, maar die bijdragen zijn niet toereikend. Daarom startte er in september vorig jaar een publieksactie waarbij particulieren voor het Noord-Hollands Natuurfonds grond aan kunnen kopen. Eén vierkante meter kost €7,50. ,,Het was meteen een enorm succes,’’ zegt woordvoerder Inge Plaatsman. ,,Aanvankelijk hoopten we 24.000 vierkante meter te halen, dat hadden we al na drie weken binnen. De ambitie is daarom voor 2021 bijgesteld naar 72.000 vierkante meter, drie keer zoveel.’’

    (De tekst gaat verder onder de foto)

    Op de website wordt de stand bijgehouden.
    © Schermafbeelding

    Ook daarmee schiet het al aardig op, het gaat reeds richting 53.000 vierkante meter. Ook na het behalen van dat doel blijft de actie doorlopen. ,,Want we willen uiteindelijk naar die miljoen vierkante meter in de komende jaren.’’ Niet alleen particulieren zijn enthousiast, ook steeds meer bedrijven willen doneren aan het Natuurfonds, zegt Plaatsman.

    ,,We hopen binnenkort de eerste grondaankoop te kunnen melden. Momenteel wordt er druk gesproken en onderhandeld. Nadere informatie kunnen we daarom nog niet geven.’’

    Bij de actie gaat het om negen ontwikkelingsgebieden die Landschap Noord-Holland op het oog heeft. Twee liggen er in deze regio.

    Duin breder

    De organisatie wil het duingebied tussen Callantsoog en Den Helder robuuster maken. ,,De duinen hier zijn namelijk vrij smal. Er ligt achter de duinen potentieel waardevolle grond met hier en daar wat zoute kwel. Het zou mooi zijn als we die gebieden kunnen kopen zodat de duinstrook breder wordt en we de natuur hier kunnen laten opbloeien. In de polder tussen Callantsoog en Groote Keeten is daar al een mooi begin mee gemaakt. Maar we willen graag meer. Via passende vormen van recreatie kan iedereen daar komen genieten,’’ omschrijft Landschap Noord-Holland het plan.

    Balgzand

    Bij het Balgzand, het natuurgebied tussen Den Helder en Wieringen, is het streven om meer brakgebied te maken. ,,Nu is de grens tussen zee en land - en dus ook tussen zoet en zout - keihard. Er ligt een dijk op deltahoogte. Er zijn veel soorten planten en dieren die juist leven in het overgangsgebied tussen zoet en zout. Denk aan trekvissen, aan planten die afhankelijk zijn van brakke omstandigheden en vogels die in de Waddenzee voedsel zoeken en bij erg hoogwater op zee in het binnenland een plek zoeken om te overtijen. Daarom willen we graag rondom Balgzand, het Amstelmeer en het Hooge en Lage Oude Veer gebieden kopen,’’ luidt het tweede plan.

    Met de gemeente Den Helder is voor de toekomst al een afspraak gemaakt voor grondverwerving, zegt Plaatsman. ,,Wanneer het milieupark op Oostoever weggaat, kunnen wij het terrein overnemen en er natuur van maken. Zo wordt het een aaneengesloten gebied met Balgzand.’’

    Landschap Noord-Holland heeft momenteel 96 natuurgebieden, verspreid over de hele provincie.

    Meer informatie op: www.landschapnoordholland.nl/natuurfonds

    Natuurbehoud voor (klein)kind

    ’Een stuk natuur veilig stellen, dat doe je niet alleen voor jezelf maar zeker ook voor de generaties na je.’ Die leus van Landschap Noord-Holland spreekt (groot)ouders aan. Wie helpt bij de grondaankoop kan desgewenst een certificaat krijgen. Maar dat kan sinds vorige maand ook op naam worden gezet van een ander, diegene krijgt het dan als verrassing in de brievenbus. Ruim honderd (groot)ouders hebben dat tot nu toe voor nageslacht gedaan.

    Wie doneert, krijgt desgewenst een aankoopcertificaat. Dat kan sinds december ook op naam worden gezet van een ander. Vooral (klein)kinderen krijgen het cadeau.

    Noordhollands Dagblad
    © Aangeleverde foto

    0 reacties :

    Een reactie posten