Vaccineren, Corona en nieuwe paniek vanuit overheid

Datum:
  • woensdag 23 december 2020
  • in
  •  Het vaccineren is nog niet begonnen, maar de animo neemt al af. Niet heel vreemd, maar vaccineren lijkt dan iets zinloos te krijgen.

    DOOR  · 21 DECEMBER 2020


    De feiten en geruchten over het vaccin van Pfizer explodeerden dit weekend, en wat je leest is reden genoeg om het nog even uit te stellen. De paniek onder zorgmedewerkers lijkt me onrustbarend. De vakbond FNV schreef vanmorgen dat:

    Uit het onderzoek blijkt dat 30% van het zorgpersoneel kritisch is over het zich laten inenten: 19% zegt zeker geen vaccinatie te willen, 11% wil het waarschijnlijk niet. Een meerderheid van 56% staat positief tegenover het vaccin, 14% twijfelt nog.

    En dan kunt u er veilig van uit gaan dat die 56% positief ook bestaat uit verschillende gradaties van enthousiasme.

    Het is cruciaal dat de overheid zorgmedewerkers zo snel mogelijk duidelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie geeft over de vaccinatie tegen Corona. Dat zegt de FNV na onderzoek dat de bond heeft laten doen onder meer dan 9.000 mensen in de sector zorg en welzijn.

    Ergo: volgens de FNV willen de mensen vooral gerust gesteld worden. Hoe reëel is dat? Dat valt tegen. Van de ontvangers in de USA kreeg 3% een ernstige [1] allergische reactie; het UK stelt inentingscentra verplicht een reanimatiefaciliteit te hebben. Dat stelt niet gerust en in Nederland is er dan nog niets begonnen. In ons land is het wachten op 8 januari.

    Vandaag komt de Europese medicijnwaakhond EMA met een oordeel over het Corona-vaccin van Pfizer/BioNTech. Als het middel groen licht krijgt, wordt het nog voor de Kerst toegelaten op de Europese markt. Een paar dagen later, vanaf 27 december, beginnen de eerste EU-landen met inenten. In Nederland wordt op 8 januari de eerste prik gezet.

    Veel blahblah:

    Om 15.00 uur geeft het EMA een persconferentie over het Pfizer/BioNTech-vaccin, waarin de medicijnwaakhond onder meer uitlegt of het middel veilig is en goed werkt. De Europese toezichthouder baseert het oordeel op duizenden pagina’s aan informatie over bijvoorbeeld het productieproces, de bereiding, dosering en de resultaten van laboratorium- en dierproeven. Het dossier met die informatie komt van de fabrikant van het vaccin, Pfizer dus.

    Gezien de paniek over het Pfizer-vaccin en de buitenlandse gebeurtenissen zou 8 januari voor Nederland voor vaccineren met dit middel wel eens een te late datum kunnen blijken. Zeker nu ook de toelating van andere vaccins er aan zit te komen (de USA heeft zojuist dat van Moderna toegelaten. Bij veel Nederlanders zal nu onderstaande redenatie prevaleren:


    0 reacties :

    Een reactie posten