Energieslurpende dozen in het landschap doen schrik toeslaan: tijd voor datacenterstrategie

Datum:
  • maandag 14 december 2020
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • In een samenleving die naar hartenlust data verzamelt en rondpompt zijn datacenters onontbeerlijk. Maar nu de lelijke energieslurpende dozen her en der verrijzen slaat de schrik toe.



    Burgers voelen zich ’in het ootje genomen’ nu het ene datacenter na het andere uit de grond wordt gestampt. ’met een roze strik van werkgelegenheid er omheen. Maar was dit nou het cadeau waarop de mensen zaten te wachten?’

    Remine Alberts, Statenlid voor de SP in Noord-Holland leidde met die woorden maandag het debat in dat haar partij had aangevraagd in Provinciale Staten van Noord-Holland. Aanleiding: ruim honderd zienswijzen op een bestemmingsplan in de gemeente Hollands Kroon. Dat de bouw van datacenters mogelijk maakt van internetgiganten als Microsoft en Google in de Wieringermeer. Alberts: ,,Hier is iets aan de hand.’’

    Ze had vier moties geformuleerd met kritische noten over de gang van zaken. Waren er geen bouwwerkzaamheden gestart zonder toestemming? En al die windmolenparken in de Noordkop, dienen die de burgers nog of louter de multinationals? Hollands Kroon gaat ’klungelig’ met archeologische waarden om en b en w houden de raad met ’mooipraat’ aan het lijntje.

    Het sentiment in de moties kreeg bijval van andere Statenfracties, niettemin besloot Alberts na het weerwoord van gedeputeerde Edward Stigter de vier moties achter de hand te houden voor later. Want begin 2021, zo beloofde klimaatgedeputeerde Edward Stigter (GroenLinks) ligt er een provinciale datacenterstrategie. ,,Welke type datacenters zijn waar wenselijk en gepast en welke vestigingseisen kunnen we eraan stellen’’, vat Stigter het wezen van de strategie samen, die gaat gelden voor Noord-Holland en Flevoland.

    Het gaat om het uitbouwen van de strategie die voor de Metropoolregio Amsterdam is opgesteld. En waarin Hollands Kroon meepraat, evenals het rijk en de datacenters zelf. ,,Want die zien en horen de discussie en willen graag hun bijdragen leveren aan de verduurzaming van hun datacenters.’’

    Want daar is een wereld te winnen. Hoe zit het met watervervuiling? Waarom geen zonnepanelen op het dak? En hoe zit het met de dieselagregaten die voor nood worden opgesteld? ,,Vierenhalve Hemwegcentrale’’, calculeerde Ivo Mantel (OSNH). ,,Mensen maken zich zorgen over ruimtelijke kwaliteit en stroomverbruik en water. Daar zullen we goede balans over moeten vinden’’, aldus Stigter, die ’in beginsel positief staat tegenover datacenters voor economie en duurzaamheid’. Maar ja, lelijk zijn ze wel.

    En wat die voorbereidende werkzaamheden zonder vergunning betreft? Stiger: ,,Die passen binnen de regels. Als het niet van de grond komt is zijn die voor risico van de ontwikkelaar.’’

    Lees ook: Werkgroep Red de Wieringermeer vraagt Hollands Kroon te handhaven: ’bouwwerkzaamheden Microsoft stilleggen’

    Noordhollands Dagblad

    2 reacties :

    Anoniem zei

    Zo staat er ook een logieaccomodatie voor 40 arbeidsmigranten op eigen risico gebouwd. En nu willen ze deze legaliseren. Zo werkt het bij Hollands kroon.

    Dekker zei

    Een data center verduurzamen is als water naar de zee dragen. Vervuilende windmolens en zonnepanelen leveren alleen een zeer bescheiden bijdrage als het flink waait en de zon schijnt. Er zullen olie of gas gestookte centrales bijgebouwd moeten worden om de datacenters van stroom te voorzien als het niet waait en/of de zon niet schijnt. Trouwens hoe kan de 2% en de 1% totale wind- en zonne-energie al die stroomslurpers van stroom voorzien?Of heeft iemand een andere oplossing? Kernenergie is de enige oplossing.

    Een reactie posten