Port of Den Helder van toenemend belang voor de regio. Werkgelegenheid voor 4300 mensen in de Noordkop

Datum:
  • vrijdag 13 november 2020
  • in
  • Categorie: , , ,
  • De Nederlandse zeehavens hebben vorig jaar direct 30 miljard euro aan de economie toegevoegd. Port of Den Helder, een van de kleinere zeehavens, biedt werkgelegenheid aan 4300 mensen. Dat meldt de Havenmonitor 2020.



    Uit onderzoek blijkt dat de economische betekenis van de met de Helderse haven verbonden werkgelegenheid zich niet beperkt tot het havengebied. Er is sprake van een flink aantal werknemers bij bedrijven die elders in de kop van Noord-Holland gevestigd zijn. Samen hebben zij een toegevoegde waarde van 213 miljoen euro gerealiseerd in 2019.

    Van de tien zeehavens neemt Rotterdam de bulk van de economische activiteit op zich. De genoemde 30 miljard euro wordt voor de helft gerealiseerd in wat lang de grootste haven ter wereld was. Maar Den Helder heeft als gespecialiseerde zeehaven ook heel wat op z’n palmares. Zo is het de enige oorlogshaven van het land en speelde het een halve eeuw een vooraanstaande rol als offshorehaven. Die rol wordt in de nabije toekomst overgenomen als vertrek- en aanlandingsplaats voor activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie.

    De Havenmonitor wordt opgesteld onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Samenstellers zijn echter wetenschappers van het Erasmus Centre for Urban, Port en Transport Economics. Dit instituut is verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

    Bevestiging

    Jacoba Bolderheij, directeur van Port of Den Helder, is blij dat de plaatsoverstijgende betekenis van de haven door de onderzoekers aangetoond is: ,,Het is mooi om weer eens bevestigd te zien dat de Helderse haven van enorme betekenis is voor de stad en de regio. Veel mensen vinden werk door de haven. Velen zijn afhankelijk van het werk in en rond de haven. De energietransitie biedt veel kansen met spannende ontwikkelingen rond Wind op Zee en waterstof; maar ook andere bedrijvigheid en innovaties die zoeken naar een goed ecosysteem van kennis en kunde rond maritieme activiteiten.”

    Havenwethouder Kees Visser voegt daar aan toe: ,,Uit de regionale monitor blijkt niet alleen dat de toegevoegde waarde hoog is, maar het levert ook substantiële werkgelegenheid van bijna 1500 banen in de regio. Bovenop de circa 2800 directe banen in Den Helder zelf, totaal dus 4300 banen gerelateerd aan de haven. En dit staat nog los van alle - groeiende - werkgelegenheid bij de Koninklijke Marine.”

    Volgens Visser is de Helderse haven in Den Helder van betekenis voor heel Noord-Holland Noord, vanaf Alkmaar tot Den Helder: ,,Het blijft een belangrijke motor voor de economie.”

    Noordhollands Dagblad 

    1 reacties :

    Anoniem zei

    De cijfers zullen ongetwijfeld opgepoetst zijn net zoals bij Schiphol gebeurt en zoals ook bij de Data Centers is gebeurd.
    Wie kunnen we tegenwoordig nog vertrouwen?

    Een reactie posten