'RIVM geeft verouderd advies': wetenschappers, onder wie rector Cisca Wijmenga van de Rijksuniversiteit Groningen, kritisch over coronabeleid

Datum:
  • dinsdag 13 oktober 2020
  • in
  • Categorie: , ,
  • Het RIVM is onvoldoende op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van Covid19 en geeft dus verouderde adviezen.



    • 13-10-2020


    Dat stelt een groep internationale wetenschappers en onderzoekers, onder wie rector magnificus van Rijksuniversiteit Groningen Cisca Wijmenga, in een oproep in NRC Handelsblad .

    ‘De relatief slechte prestaties van Nederland in het anticiperen en bestrijden van de tweede golf van de pandemie zijn naar onze mening voor een deel te wijten aan het feit dat wetenschappelijke inzichten over de verspreiding van COVID19, die in de wetenschappelijke wereld inmiddels algemeen aanvaard zijn, in Nederland te laat en te weinig het beleid hebben bepaald’, schrijven de wetenschappers.

    Deprimerend om te zien

    Ze noemen het ‘deprimerend om te zien’ dat het aantal besmettingen de afgelopen maand in Nederland sneller is gestegen dan in welk ander West-Europees land. ‘En dat komt niet omdat we zoveel testen.’ Nederland staat volgens de wetenschappers op de dertigste plek in Europa met het aantal testen per persoon.

    ‘Ook ontbrak het Nederland in het afgelopen half jaar niet aan deskundigheid, medische infrastructuur of excellente artsen, verpleegkundigen en verzorgers. Evenmin ontbrak het aan financiële middelen om op te treden’.

    Onafhankelijker

    De wetenschappers vinden dat het wetenschappelijk advies in Nederland onafhankelijker moet zijn van het beleidsadvies. Ze benadrukken dat het RIVM ‘een excellente instelling’ is en dat de deskundigheid van de leden van het Outbreak Management Team (OMT) niet ter discussie staat. ‘Maar het OMT heeft niet de brede samenstelling van bijvoorbeeld SAGE in het VK (in SAGE zitten medici, economen, ingenieurs, chemici, natuurkundigen etc) of van de Duitse Akademie Leopoldina.’

    Wijmenga: ‘moeilijk om uit je eigen denkpatronen te stappen’

    Rector magnificus Cisca Wijmenga van de Rijksuniversiteit Groningen, die de oproep als lid van de KNAW ondertekende, benadrukt het belang van onafhankelijk advies. ,,Van Dissel zit te dicht tegen het beleid aan. Je ziet waar het toe leidt wanneer het advies niet onafhankelijker is.’’

    Uitbreiding van het OMT met meer deskundigheid is volgens haar en andere wetenschappers noodzakelijk. ,,Het is niet zo dat ik denk dat de huidige deelnemers in het OMT niet deskundig zijn. Integendeel. Maar er is breder talent nodig. Het is heel moeilijk om uit je eigen stramien en denkpatronen te stappen. Ook dat is geen verwijt. Soms moet je een probleem echt anders aanvliegen. Zo is in deze crisis gedrag een van de belangrijkste factoren.’’







    1 reacties :

    E zei

    Het deprimerende van dit artikel is dat weer over door tests geleverde besmettingen bepalend gesteld wordt. Dit in tegenstelling door de vaststelling dat de gebruikte PCR test hiervoor helemaal niet gebruikt mag worden.

    Een reactie posten