Extra windmolens en hectares zonnecollectoren zullen het landschap ingrijpend veranderen. Hoe pakt het Klimaatakkoord uit voor de Noordkop?

Datum:
  • zaterdag 24 oktober 2020
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • DEN HELDER

    Extra windmolens en hectares zonnecollectoren zullen het landschap ingrijpend veranderen. Wat staat de Noordkop de komende jaren te wachten?


    Ed Dekker 24-10-2020

    Met spanning wordt uitgekeken naar december. Het Planbureau voor de Leefomgeving en andere Haagse ambtenaren geven dan hun oordeel over vergaande plannen voor duurzame energieopwekking. De vier regiogemeenten - Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen - zijn er grotendeels uit. Zij willen bijna tweederde van de totale opwekking in 2030 in onze provincie voor hun rekening nemen.

    Als bijdrage aan het Klimaatakkoord biedt Noord-Holland aan om over tien jaar 6,9 terawattuur ’groene’ stroom te produceren, 6,9 miljard kilowattuur. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3300 Kwh. Die 6,9 Twh is het meeste van alle provincies. De Kop wil hiervan 4,2 Twh leveren. Landschapsorganisaties noemden de plannen een ’aanslag op het open gebied’.

    Nu al wordt hier 2,2 Twh duurzaam opgewekt. Alle plannen van de RES (Regionale Energie Strategie) bij elkaar moeten de resterende 2 Twh geven. Bijna een kwart daarvan dankzij collectoren op daken en parkeerterreinen.

    Het Zijper Landschap en andere groeperingen hopen eind dit jaar iets terug te zien van hun alternatieven. Zij zien veel in zonne-eilanden in het IJsselmeer. Nu al is een flinke hap van dit water in het vizier voor turbines en collectoren. De RES wordt zomer 2021 definitief.

    De Noordkop wil uitgroeien tot dé energie-innovatieregio van Nederland. Zo staat dat in de concept-RES die de provincie deze maand heeft vastgesteld. Vooral Schagen zet de deuren wijd open. Maar molens bij de Hondsbossche Duinen tussen Hargen en Petten, zoals Alkmaar wil, is een stap te ver.

    Samen bieden de provincies 52 Twh aan. Dat is zeventien Twh meer dan nodig is. Waar wordt geschrapt?

    Hieronder de belangrijkste projecten per gemeente.

    Den Helder

    De stad Den Helder komt alleen in aanmerking voor zonne-energie, aan de oostzijde.Voor panelen is daar ruimte vanaf de noordelijke punt van de haven tot het zuidelijke deel van de Oostoeverweg. Dit gebied is vijf kilometer lang en totaal achthonderd meter breed.

    Als het plan definitief wordt, krijgen N9 en Noordhollands Kanaal een heel ander aanzien. Tussen Julianadorp (Noorderhaven) en Schoorldam komen dan aan weerszijden van weg en water extra windmolens en zonnepanelen.

    Ook de spoorlijn moet zo’n energiecorridor worden (alleen panelen), vanaf de Kortevliet tot iets voorbij Zijdewind.

    Texel

    Drie plekken op Texel zijn in beeld voor windmolens: De Cocksdorp, Oudeschild en De Rede. Voor zonnepanelen zijn dat beide zijden van de Pontweg.Een strook van twee kilometer lang is bij De Cocksdorp beschikbaar voor windmolens, vanaf het dorp tot het duingebied. Deze strook is totaal achthonderd meter breed en ligt geheel over de Stengweg.

    Bij Oudeschild zijn turbines in een cirkel gedacht. Deze cirkel ligt grotendeels ten noorden van het dorp en heeft een diameter van achthonderd meter.

    De Rede heet de beoogde locatie voor windenergie aan de oostzijde van het eiland, van de veerhaven tot Ceres. Deze strook is vier kilometer lang en 450 meter breed en ligt voor minder dan de helft in zee.

    Aan weerszijden van de Pontweg kunnen zonnepanelen komen. Dit gaat om een lengte van twaalf kilometer (van de veerhaven tot De Koog) en een breedte van totaal achthonderd meter.

    Hollands Kroon

    Niet nóg meer molens krijgt Hollands Kroon. Wel verandert het beeld van Windpark Wieringermeer sterk. En dat van de A7 én Kolhorn. Hollands Kroon als ’zonne-energie hoofdstad’ van Noord-Holland.  Alle slierten nieuwe turbines in de grootste Zuiderzeepolder worden op de grond ’aangekleed’ met zonnecollectoren.

    Panelen worden ook gerijgd aan de A7. Aan beide zijden, vanaf de Omringdijk bij Agriport (de grens met West-Friesland) tot in elk geval de provinciegrens met Friesland op de Afsluitdijk.

    Dit traject van 32 kilometer biedt plek aan duizenden van die donkere plakken. Het glimmende tapijt wordt links en rechts elk bijna vierhonderd meter breed.

    En dan Kolhorn. Vanuit Schagen zal de automobilist over de N248 langs rijen zonnepanelen (aan beide kanten van het kanaal) worden geleid naar het vroegere vissersdorp.

    Deze zonnestrook buigt bij het Kolhornerdiep af naar Aartswoud, langs het Groetkanaal. Voor meer dan de helft wordt dan de Groetpolder bedekt.

    Schagen

    Twee lange en brede energiebanen kunnen straks vanuit de lucht de gemeente Schagen domineren: de N9/Noordhollands Kanaal en de spoorlijn.Over een lengte van 32 kilometer staat de N9 voor zon en wind in de plannen. Dat is van Julianadorp tot net voorbij Schoorldam. Met panelen en molens links en rechts; totale breedte zeshonderd meter (ook hier inclusief weg en kanaal).

    Drie kilometer van de N249 is op het oog voor collectoren en turbines: vanaf het Noordhollands Kanaal tot de Zijperdijk bij ’t Zand. Deze strook is totaal zeshonderd meter breed.

    Rondom het ECN in de Pettemerduinen is in een grote cirkel ruimte voor molens en panelen. Met een diameter van een kilometer reikt de cirkel tot halfweg het open gebied tussen de Westerduinweg en Belkmerweg.

    Het andere energielint is het spoor. Daar zijn alleen panelen gedacht, over bijna 25 kilometer (Den Helder tot kanaal Omval-Kolhorn bij Zijdewind, aan weerskanten bijna 400 meter breed). Geen molens en panelen langs de N245 ten noorden van Kalverdijk, wel ten zuiden. Drie kilometer lang, tot bedrijventerrein Breekland. Met aan de oostzijde bijna driehonderd meter breedte beschikbaar, aan de westzijde het dubbele. Breekland zelf krijgt aan drie kanten molens en panelen.

    Verder zonnepanelen bij Oudevaart (bedrijventerrein Warmenhuizen) en Lagedijk (Schagen), molens aan twee kanten van de N504 (van Wesfriesedijk tot N245) en molens en panelen tussen Zijdewind en Oudkarspel.

    Noordhollands Dagblad






    4 reacties :

    Anoniem zei

    Een gruwel!
    Stem PVV of FvD!

    Anoniem zei

    Onder het kopje HOLLANDS KROON.
    Niet nôg meer windmolens krijgt Hollands Kroon.
    Hollands Kroon als "zonne- energie hoofdstad" van Noord Holland.

    Hoe krijg je het je bek uit. In Hollands Kroon kun je als je dat zou willen geen windturbines meer plaatsen. Zoveel zijn het er.
    En stop eens om deze pleurisdingen molens te noemen. Het zijn gigantische motoren.

    Blijf lekker VVD stemmen dan komen er nog veel meer! En de grap is: ze leveren hoegenaamd NIETS op.

    Anoniem zei

    Ja, jammer dat ze geen windturbine OP een windturbine kunnen zetten.
    De kinderen van onze kinderen zullen hier nog dagelijks last van hebben. Denk daar maar eens over na.
    Ze maken nu bij Zembla en de Monitor programma's over dit soort dingen. De kinderen van onze kinderen zullen zeggen: Hoe dan? Hoe konden ze dit toestaan? Wie heeft hier allemaal vergunningen voor af gegeven? Nou, de boven ons gestelden die allemaal een huis op het platteland van Frankrijk hebben. Dus het gepeupel zit maar met deze dagelijkse overlast. Zo gaat dat in de geschiedenis.
    Maar de mensen doen het zelf hoor om op deze klootzakken te stemmen.

    Anoniem zei

    De domme massa schijnt nog steeds niet te begrijpen dat ze het zelf betalen en de geldstroom naar de rijken steeds groter wordt. Het niets uitmaakt, hoeveel van die krengen je ook neer zet. Vanwege de toenemende vraag naar stroom moeten er alleen maar nieuwe centrales bijgebouwd worden, of stoppen we met stroom verbruiken als het niet waait of de zon niet schijnt?

    Een reactie posten