Politici in Heiloo maken geen haast met onderzoek naar warmtenet. ,,Kost een miljoen per kilometer’’

Datum:
  • zaterdag 26 september 2020
  • in
  • Categorie: , ,
  • Wat is er mis met aardgas. ,,Gas is een energiebron, die niet bewerkt of opgewekt hoeft te worden, maar rechtstreeks kan worden ingezet. 

     

    Politici in Heiloo maken geen haast met onderzoek naar warmtenet. ,,Kost een miljoen per kilometer’’

    Kosten per postcode in Heiloo voor de diverse duurzame alternatieven.
    © Illustratie gemeente Heiloo
    HEILOO

    Ook Heiloo moet uiteindelijk van het aardgas af, maar op dit moment staat de politiek daar niet echt om te springen. Een voorstel om een onderzoek te doen naar een warmtenet in de buurt rond het station en het GGZ-terrein mag over een maand nog eens terugkomen in de commissie openbare ruimte.

    Volgens Duurzaam Heiloo, een initiatief van ondernemers in Heiloo, is zo’n warmtenet in Heiloo niet rendabel te krijgen. Er is geen enkele wijk in Heiloo waar een warmtenet goedkoper is dan andere oplossingen, schreef de organisatie al aan de gemeenteraad. ,,De kosten van meer individuele oplossingen dalen snel en de mogelijkheden van innovatieve oplossingen nemen snel toe. Een collectief warmtenet wordt dan al snel een prestigeobject.’’

    Burgerinitiatief Heiloo Energie beveelt aan enkele wijken te voorzien van individuele warmtepompen en demonstratieprojecten mogelijk te maken, zoals met warmte uit oppervlaktewater en warmteopslag in de bodem. Heiloo Energie wil inzetten op isolatie en warmteterugwinning en verwacht dat de aanleg van een warmtenet ’relatief duur uitvalt voor de inwoners’.

    Inspreker Tjeerd van Dam vroeg zich hardop af wat er mis is met aardgas. ,,Gas is een energiebron, die niet bewerkt of opgewekt hoeft te worden, maar rechtstreeks kan worden ingezet. Elektra daarentegen zal via olie, gas, biomassa moeten worden opgewekt, alleen al die omzetting kost veel energie.’’ Bovendien zit de ontwikkeling van warmtepompen nog in het beginstadium en zijn de kosten van isolatie vooral bij oude huizen relatief hoog, betoogde hij.

    Miljoen

    Dit alles gehoord hebbende, waren de politici niet erg enthousiast over het voorstel voor een warmtenet. ,,Volgens de HVC heeft dat geen zin als het maar om een klein wijkje gaat. Zo’n net kost een miljoen per kilometer’’, rekende Mart Brouwer de Koning van het CDA voor.

    ,,Er is alleen maar aandacht voor ontwikkelingen die bewezen zijn, zoals all-electric of een warmtenet. Er is te weinig ruimte voor innovatie’’, vond Michel Engelsman van Heiloo-2000. ,,We zien meer in demonstratieprojecten. Laat de inwoners zelf hun keuzes maken.’’

    Wethouder Rob Opdam legde uit dat een warmtenet in de stationsomgeving wellicht kansrijk is omdat daar onder meer woonzorgcentrum Overkerck en veel huurwoningen staan. ,,Verhuurder Kennemer Wonen wil graag een collectieve oplossing.’’ Hij stelde dat het nog slechts om een onderzoek naar een warmtenet gaat. Heiloo moet niet te lang wachten in verband met de beschikbaarheid van subsidies daarvoor, waarschuwde hij. ,,Anders krijgen we straks bij de provincie te horen dat anderen ons zijn voorgegaan.’’ Overigens is het opstellen van een visie verplicht door het Rijk, en die moet eind volgend jaar klaar zijn, bracht hij in herinnering.

    Reden voor de politici om een maand uitstel te bedingen. In die tijd kan het college de inbreng vanuit de samenleving nog wat beter verwerken en wellicht zijn er nog innovatieve ontwikkelingen, zo was de redenering. Tijmen Valkering van Heiloo Lokaal kondigde aan ook kernenergie als mogelijkheid te willen opnemen, zoals ook in Castricum werd geopperd.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten