Is er nu niemand bij het RIVM die verstand heeft van statistiek?

Datum:
  • woensdag 23 september 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Ik erger me iedere week groen en geel als de RIVM zijn cijfers presenteert. 

     


    Geplaatst op   

    Ik erger me iedere week groen en geel als de RIVM zijn cijfers presenteert. En ik word alleen maar bozer. Terwijl het steeds duidelijker wordt dat er een groot vraagteken kan worden gezet bij bepaalde RIVM-cijfers, gaan ze onverdroten door met het verkondigen van cijfers die een compleet verkeerd beeld van de werkelijkheid geven. Van Dissel zei het ook weer zelf in het Journaal. Hij schat het aantal besmettelijken op dit moment op ongeveer een derde van het hoogtepunt half maart. Dat wordt overal herhaald, onder andere gisteravond in het NOS-journaal. We zien het ook in deze grafiek in een RIVM-rapport. Dit is de schatting van het totaal aantal besmettelijken op die datum.

    Ik fulmineer al geruime tijd tegen de cijfers in deze grafiek. Netjes gezegd: er klopt geen bal van. Of de cijferaars van het RIVM weten het wel, maar dan misleiden ze ons bewust. Of ze weten het niet en dan zijn ze incompetent.

    Is de tweede golf begonnen?

    Laten we eerst kijken naar het beeld dat Van Dissel gisteren van “de tweede golf” schetste.

    Dit is de grafiek van positief getesten in Nederland.

    Inderdaad zien we nu recordcijfers. Met een kleine aantekening. De cijfers van de laatste twee maanden zijn onvergelijkbaar met die in maart/april. Het is alsof je bij een atletiekwedstrijd de uitslagen van het speerwerpen vergelijkt met die van verspringen.

    Als we de grafiek van  de ziekenhuisopnames bekijken dan zien we een heel ander beeld.

    Nu zijn er ook wel wat kanttekeningen te plaatsen bij de grafiek hierboven, maar met beduidend minder consequenties dan bij de vorige grafiek.

     Overdreven

    Ik heb al eerder aangegeven dat ik vind dat de rioleringscijfers nog het meest zeggen. Helaas begonnen die metingen pas begin april. Maar ik heb een schatting gemaakt van de waardes in de maand maart, rekening houdend met andere indicatoren uit die periode. (Voor de geintersseerden: in week 15 was de score van de rioleringscijfers 1386 (n/ml). Twee weken erna was het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames per dag 77. In de week met het hoogste aantal ziekenhuisopnames was het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per dag 6 keer zoveel. Dus we kunnen schatten dat op het hoogtepunt de rioleringscijfers een score zouden gegeven hebben van 6* 1386 is ongeveer 8300. Dat is de waarde die we in de grafiek voor dat hoogtepunt aannemen).

    Dan wordt dit de grafiek:

    Deze grafiek van de rioleringscijfers lijkt veel meer op die van de ziekenhuisopnames dan die van de positieve testen.

    De score van de afgelopen week is slechts 10 procent hoger dan het laatste hoogtepunt in week 32 (eerste week augustus). De gemeten hoeveelheid is 3,8% procent van het hoogtepunt in maart. Cijfers die sterk lijken op die van de ontwikkeling van de ziekenhuisopnames en absoluut niet op die van het aantal positieve testen.

    Maar als we naar de cijfers kijken van het aantal besmettelijke in het journaal op basis van het rapport van het RIVM dan zou met 104.000 besmettelijken nu en 270.000 besmettelijken op het hoogtepunt dat percentage 38% zijn. Terwijl de rioleringscijfers een waarde van 3,8% laat zien. Kortom van die cijfers van het RIVM over het aantal besmettelijken klopt geen bal!

    Besef wel dat de rioleringscijfers worden gezien als een “early warning systeem”, maar dat het RIVM deze cijfers nu helemaal niet gebruikt. En dat terwijl het bij het RIVM al zeker twee maanden duidelijk moet zijn dat die schatting van het aantal besmettelijken in hun tabel niet kan kloppen. Toch blijft men ze onverdroten publiceren en trekt daar grote conclusies uit. Het Journaal van gisteravond en de kranten nemen dit één-op-één over, mede om te onderbouwen dat de tweede golf is begonnen.

    Misleiding of incompetentie

    Ik zeg het maar zo duidelijk mogelijk: de grafiek van het RIVM (de eerste grafiek in dit blogartikel met het aantal besmettelijken) dat is bewuste misleiding van beleidsmakers en bevolking óf een teken van onacceptabele  incompetentie.

    En het is wederom jammer dat de media deze cijfers kritiekloos overnemen. Men kan zich daarbij niet meer beroepen op onwetendheid, want ik schrijf er regelmatig over, onder andere in dit blogartikel.

    Wat betekenen de cijfers wel?

    Mijn inschatting is dat we in maart op het hoogtepunt 1,1 miljoen besmettelijken hadden en we nu ergens tussen de 15 tot 20% Nederlanders hebben, die tot nu toe besmet zijn geraakt.  Zie daarvoor dit blog.

    Als we uitgaan van die  1,1 miljoen besmettelijken op het hoogtepunt in maart dan zijn er nu ongeveer 55.000 besmettelijken. Omdat ervan wordt uitgegaan dat iemand acht dagen besmettelijk is, betekent dit dat er dagelijks 7.000 nieuwe mensen werden besmet.

    Over hoe die cijfers wel geïnterpreteerd kunnen worden en wat dat voor gevolgen zou moeten hebben ga ik morgen dieper op in.

    MDH

    0 reacties :

    Een reactie posten