Defensie gaat miljarden investeren in de marine, veel werkgelegenheid en investeringen komen in de Kop van Noord-Holland terecht

Datum:
  • vrijdag 18 september 2020
  • in
  • Categorie: ,
  •  DEN HELDER

    Defensie gaat de komende jaren veel geld uitgeven aan onderhoud en bouw van Nederlandse oorlogsschepen. Een flink deel van de bijbehorende werkgelegenheid en investeringen komt in marinestad Den Helder terecht.


    Dat blijkt uit het Defensie Projectenoverzicht 2020 dat in de slipstream van de nieuwe rijksbegroting naar de Tweede Kamer is gestuurd. Vooral de zeemacht heeft niet te klagen over het aandeel van de financiële taart.

    Miljarden

    Een reeks van investeringen die in de loop van het decennium miljarden euro’s gaan bedragen komen ten goede aan vaartuigen of systemen van de Koninklijke Marine. Dit is goed nieuws voor de regionale economie omdat deze investeringen gepaard gaan met werkgelegenheid en opdrachten voor toeleveranciers in Den Helder.

    Naast de bekende grote projecten, zoals de vervanging van de mijnenjagers en onderzeeboten, gaat er vooral veel geld naar fregatten. Nederland heeft zes fregatten, twee oude M-fregatten en vier nieuwere LCF-schepen. De eerste twee worden afgestoten als de vervangers in Den Helder in dienst worden genomen. De LC-fregatten ondergaan momenteel om beurten een modernisering op de marinewerf omdat ze halverwege hun levensduur zijn.

    Bandbreedte

    Defensie gebruikt in de begroting een bandbreedte van 25 tot 100 miljoen euro voor de modernisering van de vier schepen. Het eerste fregat kwam vlak voor de zomer van de werf in Den Helder. Er bleken meer aanpassingen aan de automatisering nodig te zijn en ook het onderhoud aan de schroefasnaven pakte duurder uit. Om die reden is het onderhoudsbudget voor de volgende drie schepen opgehoogd.

    (Tekst gaat door onder de foto)

    Eem schietoefening met het 127mm boordkanon van Zr. Ms. Zeven Provincien.
    © Foto Defensie

    Eerder dit jaar werd het contract getekend voor de aanschaf van nieuwe kanons. Het wapentuig arriveert vanaf 2023 in de Nieuwe Haven en de plaatsing aan boord wordt in het verloop van de onderhoudswerkzaamheden ingepast. Behalve het duidelijk zichtbare kanon op de voorplecht gaat het immers ook om de onder het dek geplaatste aanvoersystemen en de munitieberging.

    Raketten

    De oorlogsschepen van de Nederlandse vloot worden dit decennium tevens uitgerust met andere wapens. Zo komt er eindelijk een vervanger voor de uit de jaren zeventig daterende Harpoon-raketten, worden nieuwe anti-schipraketten van het ESSM type besteld en krijgt de lichtgewicht Mk46 torpedo, die op onderzeeboten wordt afgevuurd, een opvolger. Het zijn stuk voor stuk kostbare projecten. In de begroting wordt voor elk wapensysteem rekening gehouden met bedragen tussen de 100 en 250 miljoen euro.

    (Tekst gaat door onder de foto)

    Damen gaat vier nieuwe M-fregatten bouwen voor Nederland en België. De M staat voor multifunctioneel. De eerste twee schepen komen vanaf 2027 naar Den Helder. Vanaf het eind van dit decennium krijgt de Belgische marine de laatste twee schepen. Defensie becijfert voor deze bestelling een kostenpost van tussen de 1 en 2,5 miljard euro, waarvan de helft door onze Zuiderburen moet worden opgehoest.

    Zr.Ms. Den Helder

    Tot slot wordt er ook hard gewerkt aan het eerste oorlogsschip dat de naam Den Helder draagt. De ruwbouw is, net zoals bij zusterschip Karel Doorman op de Roemeense werf van Damen gepland. In mei volgend jaar is de kiellegging. De admiraal zal dan naar eeuwenoud gebruik een muntstuk aan de kiel bevestigen om geluk over het vaartuig af te roepen.

    Het nieuwe transportschip zal in Nederland worden afgebouwd. Misschien in Den Helder. In 2024 gaat Defensie zich er dan over ontfermen. In 2025 moet Zr.Ms. Den Helder voor de eerste keer operationeel ingezet worden.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten