Britse corona-adviseur heeft belang van 6 ton in fabrikant coronavaccins

Datum:
  • donderdag 24 september 2020
  • in
  • Categorie:
  •  Volgens de overheid is er geen sprake van belangenverstrengeling.


    Ook in Groot-Brittannië klinkt steeds dezelfde mantra: ‘We zijn pas beschermd tegen corona als er een vaccin is’. De Britse premier Boris Johnson kondigde deze week strengere regels aan nadat de belangrijkste wetenschappelijk adviseur van het kabinet, Sir Patrick Vallance, had gewaarschuwd voor 50.000 nieuwe coronabesmettingen per dag als er geen extra maatregelen zouden worden genomen. Diezelfde Vallance blijkt voor 600.000 pond (656.000 euro) aan aandelen te hebben in een farmareus die coronavaccins ontwikkelt voor de Britse overheid, onthult de Daily Telegraph.

    Volgens de overheid is er geen sprake van belangenverstrengeling.

    Vallance, voorzitter van een panel dat de overheid adviseert over vaccins, heeft 43.111 aandelen GlaxoSmithKline (GSK) die zes ton waard zijn. Hij kreeg de aandelen toen hij topman van de farmaceut was.

    Tussen 2012 en maart 2018, toen hij de belangrijkste wetenschappelijk adviseur van de Britse overheid werd, heeft hij meer dan 5 miljoen pond verdiend aan de aandelen, aldus de krant. Toen hij het bedrijf verliet, had hij 404.201 aandelen GSK, die nu zo’n 6,1 miljoen pond waard zouden zijn.

    Belangenconflict

    In juli dit jaar sloten GSK en Sanofi, een andere farmareus, een deal met de Britse overheid voor 60 miljoen coronavaccins. Eerder deze week zei Vallance tijdens een persconferentie dat het eerste effectieve coronavaccin mogelijk eind dit jaar beschikbaar zal zijn. Hij voegde toe dat een doorbraak zich waarschijnlijk pas in de eerste zes maanden van 2021 zal voordoen.

    Een parlementslid en oud-minister die anoniem wilde blijven zei dat Sir Patrick transparant had moeten zijn. “Het beleid van de overheid is erop gericht om corona de kop in te drukken tot we een vaccin hebben,” zei de politicus.

    “Dat maakt het waarschijnlijker dat de overheid prioriteit geeft aan een vaccin en nu blijkt hij aandelen te hebben in één van de belangrijkste bedrijven die het ontwikkelen. Dat is een mogelijk belangenconflict.”

    Zeg maar gerust een enorm belangenconflict. De geschiedenis herhaalt zich.








    0 reacties :

    Een reactie posten