Gaat Middenmeer soms Datacentercity heten? Zou kunnen als er straks zes joekels van datacenters staan met de kans op meer

Datum:
  • donderdag 23 juli 2020
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • Gaat Middenmeer worden omgedoopt in Datacentercity? Het zou kunnen gezien het grote aantal aanvragen voor het realiseren van een datacenter in de Wieringermeer.



    Naast de twee huidige datacenters van Google en Microsoft, zijn er nog drie partijen die hiervoor een aanvraag hebben ingediend: CyrusOne, Pascal en Luna. Van de laatste twee is niet duidelijk welk bedrijf er achter zit, maar gaat het om projectnamen. Dat gebeurde al eerder: zo is het datacentrum van Google gerealiseerd onder de codenaam Nimble.
    CyrusOne is een Amerikaanse investeringsmaatschappij voor onroerend goed die zijn geld onder meer steekt in de bouw van datacenters.

    Westlanderweg

    De voorbereiding voor het derde datacenter is inmiddels in volle gang. Dit keer niet aan de oostkant van de A7 maar aan de westkant, op een stuk agrarische grond van 14,4 hectare aan Westlanderweg 2. De aanvrager is wederom Microsoft. Voor het realiseren van Microsofts tweede datacenter in de polder loopt momenteel een procedure voor een omgevingsvergunning die op 27 augustus sluit.
    (De tekst gaat verder onder de foto)

    Het datacenter van Microsoft in Middenmeer.
    © Archieffoto

    Worden alle aanvragen werkelijkheid, dan zijn er in Middenmeer over enige tijd zes datacenters gevestigd, met de mogelijkheid dat er meer bij komen. Het bestemmingsplan Agriport 1 voorziet in de komst van datacenters. ’De omvang van datacenters en de inpasbaarheid binnen de beschikbare ruimte, bepaalt in principe hoeveel er komen,’ aldus de gemeente.

    Techreuzen

    De ontwikkeling voor de zogeheten hyperscale datacenters is gestimuleerd door het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Dit proces is in 2009 begonnen met het faciliteren van Microsoft, liet Bjorn Borgers het ontwikkelingsbedrijf vorig jaar in deze krant weten. Waarna andere techreuzen hun vizier op dit agrarische gebied in Noord-Holland hebben gericht.

    42 dieselmotoren

    Het datacenter aan de Westlanderweg ligt straks ingeklemd tussen de Westfriesche Vaart en de snelweg A7 en telt twee gebouwen van elk 225 meter lang en 57 meter breed. Ze beslaan een oppervlakte van ruim 25.000 vierkante meter. De hoogte is vijftien/zestien meter met uitschieters naar achttien meter. Dat laatste geldt onder meer voor schoorstenen van een gebouw waar 42 dieselmotoren staan voor noodstroomaggregaten.

    Zuinig

    Hoewel groot in omvang gaan datacenters zuinig om met energie voor de opslag van grote hoeveelheden data. ’Per gigabyte (duizend megabyte red.) opslag is zestien procent van de energie nodig die organisaties en particulieren nodig hebben voor eigen servers op kantoor of in huis. Deze energiebesparing van 84 procent wordt verklaard door een betere benutting van de opslagcapaciteit en door de inzet van faciliteiten, koelsystemen en ondersteunende apparatuur van (zeer) hoogwaardige kwaliteit’, aldus begeleidende tekst in de omgevingsvergunning.
    Noordhollands Dagblad


    5 reacties :

    Anoniem zei

    Ben benieuwd of de belasting voor de burgers ook omlaag gaat, tenminste dat mag toch verwacht worden als heel HK vol gebouwd gaat worden met data centers, windmolen en zonnepanelen velden.

    Anoniem zei

    Wat voor invloed hebben datacentrums op de gezondheid van de mensen in dat gebied en aangrenzende gebieden?

    Anoniem zei

    Ik meen laatst gelezen te hebben dat de 2 huidige data centers al 2,2 % van de totale Nederlandse energie verbruiken.
    Als er nog 4 bijkomen dan mag je aannemen dat het huidige aandeel van 2,2 aan totaal energieverbruik vermenigvuldigd mag worden met 3 dus dan zal het aandeel 6,6% worden.
    Hoezo zuinig met energie omgaan en hoezo een energie besparing van 84%?
    Hoe is het mogelijk dat in tijden waar de burgers(niet de industrie) op hoge kosten worden gejaagd vanwege de energie transitie dit allemaal door kan gaan. De verleners en opstellers van de omgevingsvergunning, zowel politiek als ambtenarij moeten ze in een krankzinnigen gesticht opsluiten.

    Unknown zei

    Anoniem zei. Blijkbaar is het allemaal nodig omdat ook jij zo nodig wil internetten

    Anoniem zei

    Om in Nederland te kunnen internetten is een datacenter in de Wieringermeer niet noodzakelijk hoor, dat denken blijkbaar alle digibeten.

    Een reactie posten