'Vertrouw meer op intuïtie en minder op excel-sheets'

Datum:
  • vrijdag 12 juni 2020
  • in
  • Categorie:
  • De Britten hebben hun Coronasutra. Wij kampen nog steeds met bevoogdende, of bange leiders. Maar toekomstmakers zijn onbevreesd, zegt Paul van Liempt. Die durven op hun intuïtie te vertrouwen, zonder zich achter excel-sheets te verschuilen.

    04-06-2020  DOOR: PAUL VAN LIEMPT
    Systeemverandering en samenwerking gaan hand in hand in de campagne van de slagvaardige community Change INC. Gericht op meer vertrouwen in de toekomst, maar niet als gekke Henkie blind vooruit. Want meer vertrouwen ontstaat pas als weeffouten in economie en maatschappij worden opgelost of aangepast.
    Het eerste teken van hersteld vertrouwen vond ik de hard omlaag schietende kijkcijfers van de premier Rutte show. Eindelijk had hij goed nieuws te melden: 'we mogen weer op vakantie!' Toch wist hij daarmee maar half zoveel kijkers te boeien als een maand daarvoor. De bevoogdende toon, waar hij zichtbaar zijn karakter geweld mee aan moet doen, bleef onveranderd hetzelfde. We mogen ons verheugen op de zomervakantie, maar nog steeds die verdomde anderhalve meter in acht nemen graag. Zijn jaren-vijftig devies zeventig jaar later: 'Wijs op reis.'

    De gekke Britten

    We worden als kleuters behandeld, naar het schijnt tijdelijk. En dat het nog veel gekker kan bewijzen de Britten met hun 'Coronasutra.' De Britten, of beter de Engelsen, kregen van overheidswege het vriendelijk verzoek geen seks te hebben met iemand buiten het eigen huishouden. The Daily Mail schrijft: "It will be illegal to romp at home with someone from another household." Ook dit schijnt tijdelijk te zijn. De boodschap werd meteen hard afgestraft door het publiek, dat geen zin meer heeft in de Corona-persconferenties. Premier Boris Johnson heeft vanwege die tegenvallende kijkcijfers besloten geen dagelijkse persconferenties meer te houden.
    En het gekste was nog die gedenkwaardige demonstratie op de Dam, waar de burgemeester uit de kast kwam als lid van de Facebookgroep 'Nee tegen 1,5 meter.' In een onbeholpen poging haar gezicht te redden zei Femke Halsema ook nog dat de mensen zelf verantwoordelijk zijn. Wist ze echt niet dat die eigen verantwoordelijkheid nou juist, tijdelijk, aan banden was gelegd. Een uitgelekte appjes-fittie met minister Ferd Grapperhaus gaf ook nog eens aan dat ze na haar besluit erg bang was. Bang voor een krant: "De Telegraaf gaat helemaal los."

    Toekomstmakers

    Een volstrekt andere mentaliteit dan die van de toekomstmakers van Change INC. Die met een helder doel voor ogen, met heldere mission statements, onbevreesd hun verantwoordelijkheid nemen. Die de in deze tijd essentiële vraag durven te stellen: "Waartoe ben ik op aarde?" Die op hun intuïtie durven drijven, in plaats van op excel-sheets te vertrouwen. Die geen Gouden Eeuw, maar een Groene Eeuw tegemoet willen treden.
    Het is iedereen met lef gegeven antwoord op beslissende vragen te formuleren, zelfs leidinggevenden en politici die al langer meegaan. Angela Merkel durft een nieuwe eigen koers te bewandelen, door ook uit welbegrepen eigenbelang voor een economisch herstelfonds in Europa te kiezen. Politici in Nederland vrezen bij dit soort grote beslissingen vooral wat de electorale gevolgen zijn. Wie zo denkt en handelt heeft een mooie toekomst achter zich.
    DuurzaamBedrijfsleven.nl

    0 reacties :

    Een reactie posten