Harde klappen voor lelietelers in coronacrisis: ’Schade loopt op tot 30 á 35 miljoen’

Datum:
  • zaterdag 13 juni 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Er vallen harde klappen in de leliesector. De verliezen in de branche lopen in de tientallen miljoenen omdat als gevolg van de coronacrisis met name de export vrijwel volledig is stilgevallen.


    Hedzer Faber
    „Het is zeer teleurstellend dat minister Schouten in de Tweede Kamer heeft aangekondigd dat het noodfonds voor de sierteelt na 18 juni niet verlengd wordt”, aldus Anthos-voorzitter Henk Westerhof namens de handelsbedrijven in de bloembollen- en boomkwekerijsector in een persverklaring.
    Direct na de uitbraak van het coronavirus stelde het kabinet een noodfonds van 600 miljoen beschikbaar waar het bedrijfsleven in de sierteelt en de voedingstuinbouw een beroep op kon doen als het in de periode 12 maart tot en met 11 juni geconfronteerd wordt met meer dan dertig procent verlies aan omzet of brutowinst als gevolg van de uitbraak van het virus.

    Problemen

    Branchevereniging Anthos heeft bij de openstelling van de regeling direct bepleit dat die langer open moest blijven omdat de schade voor verschillende bedrijven uit haar achterban pas later dit jaar zal blijken. Inmiddels is duidelijk geworden dat een aantal handelsbedrijven in bijvoorbeeld de leliesector met grote problemen in de afzet wordt geconfronteerd, aldus Westerhof. Annuleringen en eenzijdige aanpassingen van reeds afgesloten orders leiden wereldwijd tot problemen die ook op langere termijn grote gevolgen voor deze bedrijven kunnen hebben. Anthos houdt rekening met een totale schadepost die op kan lopen tot 30 á 35 miljoen euro.


    De minister bleek in debat met de Tweede Kamer niet bereid om het fonds langer open te houden omdat de markten alweer in voldoende mate zijn hersteld van de gevolgen van de uitbraak. „Deze constatering gaat voor verschillende sierteeltsectoren op, maar het is voor verschillende bedrijven uit mijn achterban wel heel zuur dat zij later dit jaar geen beroep meer kunnen doen op de regeling, terwijl ook hun problemen in de afzet een direct verband houden met de uitbraak van het virus”, aldus een teleurgestelde Anthos-voorzitter.

    0 reacties :

    Een reactie posten