Ernstige geluidsoverlast voor miljoen Nederlanders, gezondheid in gevaar

Datum:
  • zaterdag 6 juni 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Het RIVM concludeert dat de Nederlandse geluidsnormen achterhaald zijn.

    6-6-2020


    Een miljoen Nederlanders hebben geluidsoverlast door auto's, treinen, vliegtuigen en windmolens, en dat leidt tot ernstige gezondheidsklachten zoals slaapverstoring en hartklachten. Het wettelijk toegestane geluidsniveau moet omlaag, vindt het RIVM.


    Ook moet het kabinet de gebieden rond overlastgevende geluidsbronnen beter in beeld brengen, vanwege ernstige hinder en slaapverstoring bij omwonenden. Gerichte maatregelen zijn nodig om geluidsoverlast te verminderen.
    Het vandaag verschenen rapport van het RIVM is opgesteld naar aanleiding van de geluidsrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO uit 2018. Die richtlijnen zijn erop gericht mensen te beschermen tegen schadelijke gezondheidseffecten door geluid.

    Miniatuurvoorbeeld
     
    Lees ook:

    Te veel lawaai bij miljoenen huizen, gezondheid staat op het spel

    Ernstige gezondheidseffecten

    Zo mag wegverkeer volgens de WHO niet meer dan 53 decibel produceren. Treingeluid is vanaf 54 decibel schadelijk voor de gezondheid. Voor vliegtuigen en windmolens ligt de grens nog lager, op 45 decibel.
    Nieuw hierbij is dat er rekening wordt gehouden met het inzicht dat de ernstigere gezondheidseffecten van geluid zoals coronaire hartziekten, bij lagere geluidniveaus optreden dan tot nu toe werd aangenomen.
    Te veel herrie kan namelijk leiden tot stress en slaapgebrek, wat weer een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten kan veroorzaken, zei Fred Woudenberg, hoofd van de afdeling leefomgeving van GGD Amsterdam eerder tegen RTL Nieuws. "Als je alle geluidsbronnen bij elkaar neemt, kun je zeggen dat in Nederland honderden mensen per jaar een hartinfarct krijgen door lawaai."

    Miniatuurvoorbeeld
     
    Lees ook:

    Staat jouw huis in de herrie? Check het hier


    Ook houden de richtlijnen er rekening mee dat de kans op zowel ernstige hinder als ernstige slaapverstoring door geluid van railverkeer bij gelijke geluidniveaus groter is dan tot nu toe werd gedacht.

    Drie miljoen huizen

    In Nederland hebben 970.000 mensen ernstige hinder van wegverkeer en hebben 100.000 personen last van het lawaai van treinen. Zo'n 260.000 Nederlanders hebben te maken met geluidsoverlast van vliegtuigen en 7000 last van windturbines.
    RTL Nieuws analyseerde naar aanleiding van het WHO-advies in 2018 geluidsgegevens van het RIVM. Uit die analyse bleek dat 37 procent van de huizen meer dan 55 decibel geluid ervaart. Dat zijn bijna drie miljoen huizen.

    1 reacties :

    Anoniem zei

    In een dicht bevolkt landje als Nederland ontkomt men niet aan enige geluidsoverlast. Als de geluidsoverlast van windmolens berekend wordt over het gemiddelde dan kan een kind begrijpen dat in Tijden dat het niet waait het gemiddelde heel snel omlaag gaat. Als dat met auto's zou berekend zou worden dan is Nederland te klein. Dus ook hier is weer sprake van willekeur.

    Een reactie posten