Scholen straks weer open? Dit kan Nederland leren van China

Datum:
  • zondag 12 april 2020
  • in
  • Categorie:


  • Scholen straks weer open? Dit kan Nederland leren van China

    WUHAN
    Miljoenen Chinese kinderen mogen eind deze maand weer naar school. De terugkeer naar de schoolbanken gaat in China in stappen, zodat scholen niet in één keer vol zitten en dus het risico op virusbrandhaarden in de klaslokalen minimaal blijft.
    In Wuhan mag het reisverbod dan zijn opgeheven en daarmee de lockdown officieel zijn afgelopen, de scholen blijven er voorlopig nog potdicht. „Hier is het natuurlijk allemaal begonnen, dus het zal langer duren voordat de scholen weer open kunnen”, aldus leraar Connor McDougall (27), die in Wuhan Engelse les geeft aan kinderen tussen de 4 en 8 jaar.
    Zijn school is drie dagen voordat Wuhan op slot ging, dichtgegaan vanwege de Chinees Nieuwjaarsvakantie en Connor geeft sinds half februari online les. „Dat is wel lastig. In het klaslokaal kun je lekker actief met de kinderen bezig zijn. Dat gaat moeilijker via een scherm.”
    In China geldt de regel dat online lessen niet langer dan 40 minuten mogen duren, in het klaslokaal duurden de lessen van McDougall een uur. „Het voordeel van online is dat het gemakkelijker is de aandacht van kinderen vast te houden, maar tegelijkertijd heb je minder tijd om ze dezelfde stof te leren”, aldus de leraar.

    Geen idee

    McDougall mist de kinderen wel en zou graag weer voor de klas staan. Hij heeft echter geen idee wanneer de scholen in Wuhan weer open mogen. „Ik hoop voor de zomer, maar ik denk dat het pas daarna zal zijn. Hopelijk wel nog dit jaar”, aldus de Brit.
    De 12-jarige dochter van Milly (34) vindt het prima om online les te krijgen. „Het is niet ideaal, maar er is geen andere optie”, aldus Milly. Ook zij heeft geen idee wanneer haar dochter weer naar school kan. „Het hangt af van de situatie in Wuhan. We zullen zien wat er gaat gebeuren.”
    Toch zijn er veel andere Chinese kinderen die al sinds enkele weken weer op school les krijgen. De eerste Chinese provincie die de scholen heropende, deed dit al begin maart. Dat is niet zonder preventieve maatregelen gegaan. Leraren en kinderen hebben een gezondheidsverklaring moeten invullen en het dragen van een mondkapje is verplicht.

    Op de eerste schooldag hebben de kinderen uitgebreid les gekregen over hoe ze kunnen voorkomen dat ze ziek worden. In een klaslokaal mogen maximaal 30 leerlingen zitten en de temperatuur wordt drie keer per dag gecontroleerd. Schoonmakers desinfecteren lokalen, kantines en slaapzalen regelmatig. Elke klas heeft andere lesuren en pauzes, om menigtes op het schoolplein en in de kantine te voorkomen.

    Onduidelijk

    Bovendien gaat het terugkeren naar school ook stapsgewijs en per leerjaar. Sjanghai heeft deze week aangekondigd dat middelbare scholieren als eerste terugkeren naar de schoolbanken. Eind april mogen leerlingen van het laatste jaar en het een-na-laatste jaar terug naar school. De provincies Guangdong en Hebei hebben deze week eveneens aangekondigd de scholen eind deze maand gefaseerd te heropenen.
    Op dit moment is het alleen voor Peking en de provincie Hubei, waar Wuhan de hoofdstad van is en waar de meeste mensen besmet zijn geraakt met corona, nog onduidelijk wanneer de scholen weer open gaan.
    Ondertussen wordt ook in Nederland volop gepuzzeld op manieren waarop de scholen straks weer open kunnen. „Je kunt denken aan de bovenbouw die eerst weer begint, verdeeld over lokalen, en daarna de onderbouw. Of eerst de ene helft van een klas die een dag naar school gaat, en de dag erop de andere helft”, vertelde Petra van Haren namens de Algemene Vereniging Schoolleiders vorige week aan De Telegraaf.
    Het wordt een hele uitdaging, erkent ze. Ook wat betreft de inzet van leraren. „In deze periode worden bijvoorbeeld grootouders vanwege de gezondheidsrisico’s niet bezocht door hun kleinkinderen, maar er zijn veel leraren die opa of oma zijn. Kan dat dan wel? Dat zijn allemaal zaken waar we gezamenlijk een antwoord op moeten zien te vinden.”
    Jan de Vries, voorzitter CNV Onderwijs, beseft ook dat een terugkeer naar volle klassen voorlopig geen optie is. „Dus moet je bij een herstart echt denken aan fasering, dat leerlingen op verschillende tijdstippen naar school gaan. Of slechts een deel van de week naar school gaan. Daar ontkom je niet aan.”

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten