Raad Hollands Kroon staat afgeslankt plan voor pension op terrein Joods Werkdorp in meerderheid toe

Datum:
 • vrijdag 24 april 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • De gemeenteraad van Hollands Kroon geeft projectontwikkelaar Joep Karel de ruimte voor een pension voor 160 arbeidsmigranten op het terrein van het voormalige Joods Werkdorp bij Slootdorp. In meerderheid besloot de raad donderdagavond hiertoe, met achttien tegen tien stemmen.  Vier fracties steunden het aangepaste plan van de eigenaar. Dat waren de drie coalitiepartijen Senioren, VVD en CDA, plus D66. De VVD was niet unaniem, Enno Bijlstra was tegen. De tegenstanders waren Onafhankelijk, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Anders. Lada kon niet aanwezig zijn.
  De instemming van de raad betekent dat Karel verder kan gaan met het omstreden plan, waarover al jaren wordt gesproken. Een belangrijke volgende stap is dat het gemeentelijk ontwerp-bestemmingsplan in de inspraak komt. Dit plan moet het project mogelijk maken.

  Of dat uiteindelijk lukt, is nog de vraag. Omwonenden verzetten zich heftig tegen een grootschalige accommodatie voor buitenlandse werknemers op het terrein aan de Nieuwesluizerweg. Zij hebben aangekondigd desnoods tot aan de Raad van State de toestemming aan te vechten.

  Het CDA speelde in de raadsvergadering een cruciale rol. De voor- en tegenstanders hielden elkaar aardig in evenwicht tot het moment dat het CDA als laatste fractie het woord kreeg in deze digitale raadsvergadering. Woordvoerder Reginald Visser benadrukte dat de gemeente geen eigenaar is van het gebouw. ,,We kunnen over het gebruik niets tot in detail afdwingen. Daarom mogen we blij zijn dat de eigenaar een deel van het hoofdgebouw wil bestemmen als herinneringscentrum.”

  Met de instemming bond de raad het college van B en W aan diverse voorwaarden. Zoals goed overleg met omwonenden.
  Joep Karel wilde eerst een pension voor 280 personen. Dat stond de raad niet toe.

  Noordhollands Dagblad
  ____________________________

  _
  Reactie in het NHD 25-4-2020

  Joods Werkdorp

  Wethouder Meskers verwijt ons als omwonenden van het Joods Werkdorp dat wij niet met hem gecommuniceerd hebben over het nieuwe plan van Karel BV. In ons eerste overleg met Meskers op 15 februari heeft hij beloofd de omwonenden van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte te stellen. Na verwerpen van de raad van het toen voorliggende voorstel, ontvingen wij op 25 maart een mail van de wethouder, waarin hij meedeelde dat de initiatiefnemer ’onderzoek had gedaan naar een kleinschaliger opzet binnen de bandbreedte van een meerderheid van de raad.

  Met de heer Karel is afgesproken dat hij een pro-actieve communicatie opzet met de direct omwonenden. Inhoudelijk zei Meskers hier dus niets. Dat zou Karel doen. Wél konden we - voor vragen - een belafspraak met zijn secretaresse regelen. Wij besloten hem nog niet te bellen omdat het voorstel er binnenkort aan zou komen, dachten we. Twee weken later ontdekten we echter dat er op 16 maart al een compleet nieuw plan was, dat prijkte op de raadsagenda van 23 april. Drie weken na de mail van Meskers, kregen we 14 april pas een brief van de heer Karel met summiere informatie in de bus. In de raad van donderdag verwijt Meskers ons nu opeens, dat wij niet met hem wilden communiceren, omdat we hem na 25 maart niet gebeld hadden. Maar hoe kun je vragen stellen over iets waar je nog niets van af weet, omdat je net gezegd wordt dat je - binnenkort - informatie van Karel krijgt en de wethouder op zijn woorden gelooft? We vinden dit verwijt echt ’de achterdeur uit’ om zijn eigen ’non-communicatie’ schoon te praten.


  Namens de omwonenden en (voormalig) bewoners,
  JAN MEIJLES

  7 reacties :

  Anoniem zei

  Het is te verwachten in een zogenaamde democratie: het volk is grotendeels tegen maar de door ons gekozenen hebben hun eigen agenda.

  Anoniem zei

  De omwonenden die hierdoor benadeeld worden moesten wel heeeeel erg hun best doen om in te spreken. Dat had de gemeente liever niet! Moeten onderhandelen over je inspreekrecht! Schande!

  Anoniem zei

  Door de jaren heen is overduidelijk gebleken dat zowel plaatselijk als landelijk het CDA al tientallen jaren niet te vertrouwen is.
  Het zal wel met het geloof te maken hebben.

  Anoniem zei

  Voor cultuur, respect voor de joodse geschiedenis en de betekenis van het Joods Werkdorp heeft HK geen interesse. Boeren, ondernemers, eigenbelang, geld zijn de werkelijke kernwaarden van de gemeente.

  Anoniem zei

  Ze worden voor de 2e maal de gaskamers ingestuurd.
  Dat is het en niets minder!

  Anoniem zei

  Projectontwikkelaar zet altijd op het hoogst haalbare in. Als dan een afgeslankte vorm mogelijk is, is de projectontwikkelaar tevreden. Arbeidsmigranten worden op zeer grote schaal uitgebuit in Hollands Kroon. De hoofdprijs voor kamerhuur, hoofdprijs voor de auto, verplichte ziektekosten verzekering bij een van de multinationals, veelal verhuurt van uitzendbureau in thuisland aan uitzendbureau Engeland die weer door verhuurt aan Nederlands uitzendbureau die weer door verhuurt aan de ondernemers of multinationals hier. Eerder was dat strafbaar en heette koppelbazen, nu gelegaliseerd.... . Het is wel duidelijk dat de coalitie een kopie is van de globalisten die in Den Haag zitten, uitsluitend de weg plaveien voor het grote geld nationaal en internationaal.

  Anoniem zei

  Als hij er nu 160 in mag zetten, zijn dat er over een paar jaar toch 280.

  Een reactie posten