Ook rabbijnen tegen plan Werkdorp

Datum:
  • woensdag 22 april 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon -  'Gemeente, geef complex een waardig doel'


    Mike Deutekom 22-4-2020


    Opperrabbijn Binyomin Jacobs uit Amersfoort en de Amsterdamse rabbijn Shmuel Katz vragen college en gemeenteraad van Hollands Kroon ’een waardige bestemming’ te geven aan het Joods Werkdorp bij Slootdorp. 

    Jacobs is opperrabbijn van alle Joodse gemeenten in Nederland, met uitzondering van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Hij vraagt burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Hollands Kroon per brief om het gemeenschapshuis van het Joods Werkdorp te beschouwen als cultureel erfgoed. 

    „In een periode waarin antisemitisme meer en meer zichtbaar wordt, dient er alles aan gedaan te worden middels educatie om een sfeer van onderlinge tolerantie, speciaal bij de jeugd, te kweken. Als Joodse Gemeenschap, gesteund door vele stichtingen en organisaties als Kamp Westerbork, voormalig Kamp Vught etc., doen wij er alles aan om het opkomend antisemitisme en andere vormen van discriminatie en intolerantie te bestrijden”, aldus de opperrabbijn in zijn brief. 

    Op loopafstand 

    „Auschwitz is ver weg. Zelfs Westerbork is niet dichtbij. De ervaring heeft geleerd dat een lezing van een overlevende veel meer aanspreekt. Het is eerstehands informatie, dichtbij. Maar ook een gebouw op loopafstand, om de hoek, is de beste manier om te vertellen wat in ons eigen Nederland heeft kunnen gebeuren.” 

    ,,Bij deze doe ik een dringend beroep op u als B&W en Gemeenteraad om het gemeenschapshuis te beschouwen als een erfgoed van cultureel historisch belang en er een waardige bestemming aan te geven dat recht doet aan de tragedie die zich daar heeft afgespeeld en tegelijkertijd een educatief project wordt in de strijd tegen antisemitisme.” 

    „De Stichting Joods Werkdorp heeft de bereidheid, de capaciteit en de deskundigheid om het museum/ herdenkingsmonument de vorm te geven die het, helaas, nodig heeft”, aldus Jacobs. 

    Ook de Amsterdamse rabbijn Shmuel Katz schrijft woorden van soortgelijke strekking richting gemeenteraad en college. „In mijn werk kom ik veel in de Kop van Noord-Holland. Veel van mijn cliënten zijn onthutst en ontdaan over de manier waarmee wordt omgegaan met het historische belang van deze locatie.” 

    Andere koers 

    ,,Het komt mij tevens voor dat u, gezien vrij recente andere antisemitische ontwikkelingen in uw gemeente, in de nabijheid van Slootdorp, een andere koers zou moeten varen teneinde een breed en duidelijk gebaar te maken naar uw ingezetenen.” 

    Katz gaat verder: „Zelf ben ik oorspronkelijk afkomstig uit Veenendaal. Graag ben ik bereid toe te lichten hoe de houding van de gemeente aldaar schril afsteekt bij de berichten afkomstig uit uw gemeente.” 

    ,,Ik hoop en verwacht dat u in uw vergadering de historische betekenis van dit gebouw en de daartoe behorende activiteiten de bovenhand zal geven”, aldus de rabbijn. 

    De gemeenteraad vergadert donderdagavond om acht uur. Het plan om 160 arbeidsmigranten te huisvesten op het terrein van het Joods Werkdorp en het hoofdgebouw te gebruiken voor onder meer een eetzaal en andere faciliteiten, wordt in de vergadering besproken.

    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten