Opinie: 'Groen gas verdient een kans'

Datum:
  • maandag 2 maart 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Groen gas verdient een kans en die kan optimaal benut worden wanneer Nederland kiest voor het bouwen van energiezuinige ‘passiefhuizen’.


    Ruud Room 2-3-2020
    In de serie over duurzaamheid in het Dagblad van het Noorden pleit de heer Koetsier uit Diever van de energiecoöperatie Westerveld voor groen gas in plaats van ‘grijs’ aardgas. Hij hekelt hierbij het besluit van de overheid om huizen van het gas af te halen waarover ik het alleen maar volledig met hem eens kans zijn.
    Het besluit om gasloos te bouwen lijkt zeer overhaast genomen te zijn met vooral als doel om de onrust over de aardbevingsproblematiek in Groningen weg te nemen. Laat ik duidelijk zijn, de problematiek in Groningen is zeer serieus te nemen maar Gronings gas is niet de enige oorzaak van verzakkingen. Helaas verdwijnen de vrijgemaakte gelden vooralsnog vooral in bureaucratische zakken van adviesbureaus en schade-experts. De bewoners worden daarmee echter niet geholpen!

    Stijging uitstoot

    De paradox is dat het ‘elektrificeren’ van nieuwbouwhuizen, maar ook van bestaande woningen, vooral leidt tot veel meer gasverbruik vanuit de elektriciteitscentrales met als gevolg een forse stijging van de totale CO2 uitstoot. De klimaatdoelstellingen, maatregelen tegen opwarming van de aarde, een veel groter probleem dan de aardbevingsproblemen in Groningen, worden hier zeker niet mee gehaald.
    Feit is dat aardgas voor het verwarmen van gebouwen op dit moment nog steeds de minste vervuilende brandstof is. Warmtepompen en PV-panelen zijn geweldige producten, maar zeker in de huidige woningen minder zinvol omdat deze in de winterperiode, juist als we willen verwarmen, nauwelijks rendement leveren en praktisch alles via het net geleverd dient te worden. De lobby voor warmtepompen heeft in Nederland zeer goed werk geleverd wat zeker mee zal hebben geholpen in het besluit om gasloos te bouwen.

    Gasleidingen

    Koetsier merkt terecht op dat we in Nederland een geweldig netwerk van gasleidingen hebben aangelegd waarbij het alleen maar zonde zou zijn om dit niet te gebruiken. Wellicht dat deze leidingen in de toekomst goed gebruikt kunnen worden voor het transport van waterstof, maar vooralsnog dient dit verder ontwikkeld te worden.
    Het gebruik van groen gas in plaats van aardgas kan een prima tussenoplossing zijn. Afval omzetten in energie lijkt een win-win situatie en het is zeer betreurenswaardig dat gemeenten terughoudend zijn in deze ontwikkeling. Er is een nijpend tekort aan woningen en binnen alle gemeenten wordt gezocht naar oplossingen voor duurzame wijken, dus waarom deze terughoudendheid, is men bang om tegen de regels van de overheid in te gaan?

    Energielabel

    Aan één ding gaat de heer Koetsier te makkelijk voorbij, namelijk het bouwen van betere huizen. Hij adviseert iedereen die wil overstappen op groen gas hun huis te adviseren naar energielabel B, waaruit blijkt dat hier niet zijn expertise ligt. Huizen met een label B zijn eenvoudigweg ‘energieslurpers’. Tot nog toe nooit een probleem omdat aardgas relatief goedkoop was, maar dit gaat niet op voor alternatieve energiedragers. Label B houdt in dat de woningen gemiddeld zo’n 150 kWh/m2 per jaar nodig hebben voor verwarmen, oftewel bijna 1500 m3 gas per jaar voor een woning van 100 m2.

    Passiefhuizen

    Nieuwbouwwoningen moeten tegenwoordig voldoen aan de EPC-eis van het bouwbesluit, straks opgevolgd door de BENG-norm en hebben dan nog steeds 70 kWh/m2 per jaar nodig voor verwarmen. Het is al heel lang prima mogelijk om veel betere woningen te bouwen die nog maar 15 kWh/m2 jaar nodig hebben, de zogenaamde passiefhuizen. Deze worden al meer dan 30 jaar overal ter wereld gebouwd en worden algemeen erkend als de meest comfortabele huizen die er zijn zonder extra bouwkosten. Niet voor niets is dit de snelst groeiende methode wereldwijd maar helaas vinden wij in Nederland dat we onze eigen rekenmethoden moeten bedenken waarbij vooral belangen van marktpartijen bediend lijken te worden. Met dezelfde hoeveelheid groen gas kan de heer Koetsier dan niet 130 huizen maar 650 passiefhuizen verwarmen en wellicht liggen hier kansen om groen gas alsnog een kans te geven.
    Ruud Room uit Emmen is architect en adviseur energiezuinig bouwen.


    0 reacties :

    Een reactie posten