Wandelaars en fietsers in Dijkgat- en Robbenoordbos verbazen zich over kaalslag: ’Bossen Wieringermeer geruïneerd’

Datum:
  • dinsdag 4 februari 2020
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Grote stapels boomstammen liggen langs de kant van het pad in Dijkgat- en Robbenoordbos.


    Staatsbosbeheer werkt aan het verwijderen van zieke bomen en ’verjonging’ van het bos. Frequente bezoekers vinden echter dat de bossen in de Wieringermeer ’volledig worden geruïneerd’.
    Arie Blokker uit Wieringerwerf is een van die bezoekers die regelmatig door het bos fietst. Hij vindt het op het moment een bende in het bos. Fiets- en wandelpaden zijn door de werkzaamheden onbegaanbaar, zo stelt hij. „Je kunt rustig stellen dat er sprake is van een onbegrijpelijk beleid van Staatsbosbeheer waar menig fietser en wandelaar buitengewoon kwaad over wordt”, schrijft hij.
    „Zo wordt het Dijkgatbos op dit moment volkomen geruïneerd omdat er ’zieke’ bomen verwijderd moeten worden. Ook is een flink stuk van het Robbenoordbos al tijden afgesloten vanwege de bouw van windturbines en heeft men aan de andere kant van de snelweg bij de camping ’Het bos roept’ ook een flinke lap bos volledig verwijderd. Daarbij is ook een fietspad totaal gemolesteerd. Dit is niet weer opgeknapt maar hier is een bord geplaatst verboden te fietsen.”

    Veiligheid

    Staatsbosbeheer laat op pamfletten bij de ingangen van het bos weten bezig te zijn met werkzaamheden en legt uit dat het weghalen van zieke bomen vanwege de veiligheid moet gebeuren, omdat ze langs wegen en paden te gevaarlijk worden.
    Maarten Duinker, de boswachter van het gebied in de Wieringermeer, geeft aan dat het vooral gaat om zieke bomen die worden gekapt. „In 2017 zijn begonnen met het kappen van essen die ten prooi waren gevallen aan de essentakssterfte. Circa tien procent van de bomen in de beide bossen waren essen. Duizenden essen zijn met die schimmelziekte besmet en zijn nog lang niet allemaal weggehaald. We doen eerst de exemplaren dicht bij de paden, die eventueel gevaar op kunnen leveren. Daarnaast is er tijdens de droogte aan het licht gekomen dat er veel naaldbomen in een slechte conditie waren. Ook daar worden er veel van geruimd. En er wordt plek gemaakt voor verjonging. Zie het als een knipbeurt bij de kapper. Het ziet er erg uit als je net klaar bent, maar het knapt wel weer op.”
    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten