Recreatiepark op de korrel

Datum:
  • vrijdag 6 september 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • HOORN - Gemeenten willen naar vitale recreatieoorden, een flink deel zal verdwijnen 
    Martin Menger 6-9-2019


    Er zijn teveel recreatieparken in het noorden van de provincie. Mogelijk moet 15 procent verdwijnen. Dat betekent ook dat de rest een impuls nodig heeft. De sector en de gemeenten moeten dat samen doen. 

    Met deze indruk gaan de 18 gemeenten in West-Friesland, de Noordkop en de regio Alkmaar aan de slag. Want dat er iets moet gebeuren, staat wel vast. Volgens een onderzoek van de provincie Noord-Holland is zo’n impuls voor de meeste parken hard nodig. 

    De reden: op veel campings worden de bungalows of stacaravans gebruikt voor oneigenlijke huisvesting. Dat kan voor werkmigranten zijn, of voor mensen die in de financiële of sociale problemen zijn gekomen.

    Tijdens een bijeenkomst in Hoorn werd duidelijk dat de overheid soms lijnrecht tegenover de ondernemers staat. Ondernemer Cees Slager, tevens voorzitter van de Landelijke recreatiekoepel Recron, wond er geen doekjes om: zolang de gemeenten en het Rijk belasting na belasting op de parken blijft stapelen, wordt de (financiële) achteruitgang van deze sector alleen maar versneld. 

    ,,Dit soort ondernemers krijgt geen lening van de bank, in tegenstelling tot grote landelijke ketens”, aldus Slager. Daar tegenover zijn veel gemeenten ook huiverig geworden voor projectontwikkelaars die een recreatiepark beloven. Want de praktijk wijst uit dat de interesse wel eens tegenvalt en dat overal later ’gewoon’ permanent wordt gewoond.

    Botweg de verloederde parken saneren en een andere bestemming geven, dan maar? Nee, aldus de Medemblikse wethouder Harry Nederpelt. ,,We moeten voor ieder park een apart plan van aanpak hebben, ook met de regelgeving”, was zijn reactie. ,,Zo krijg je weer vitale parken. Maar dat werkt alleen als je de ondernemer erbij betrekt.” 

    Tempo 

    Verschillende experts uit de sector waren naar Hoorn gekomen. Een van de aanbevelingen is dat de gemeenten zelf tempo maken met duidelijke regelgeving. Want de verschillende gedoogconstructies uit het verleden, waarbij permanente bewoning oogluikend werd goedgekeurd, hebben veel leed veroorzaakt. Gedeputeerde Jack van der Hoek: ,,De gemeenten moeten met de eerste signalen van oneigenlijk gebruik al in actie komen.” 

    Tegelijkertijd worden plannen voor nieuwe recreatieparken vaak tegengehouden, omdat er in de regio volgens de officiële cijfers al veel recreatiehuisjes zijn. 

    De realiteit is dat die veelal illegaal worden bewoond. Daardoor lopen de regio’s veel toeristische overnachtingen mis en de bijbehorende inkomsten.

    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten