Zuinigjes onthaal in Staten voor breed coalitieakkoord

Datum:
  • maandag 17 juni 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • HAARLEM
    Met soms harde en scherpe bewoordingen namen oppositiepartijen maandagavond in de Statenvergadering stelling tegen het coalitieakkoord ’Duurzaam doorpakken’ dat door GroenLinks, VVD, D66 en PvdA werd gepresenteerd.


    Peter Scchat 17-6-2019
    Als contrast toonden sprekers namens de indieners zich ingenomen met het voltooien van de lastige klus, het politiek brede spectrum van de meerderheid tot uitdrukking te brengen. Makkelijk was het niet, vertelde formateur Laura Bromet: „Ik probeerde de verhoudingen te verzachten. Het spijt me te moeten zeggen, maar het hielp niet echt. Pas toen we gingen onderhandelen, kwamen de partijen tot elkaar.”
    GroenLinks-woordvoerder Rosan Kocken blikte terug op de onderhandelingen die zij met Zita Pels voerde voor haar partij: „Bromet zei dan, meiden, jullie doen veel te moeilijk. Je kunt ook wel eens wat toegeven.” Met het resultaat toonde Kocken zich blij. Zij kreeg VVD, D66 en PvdA aan haar zijde.
    Fel van leer trok Annabel Nanninga (Forum voor Democratie), het akkoord een gedrocht noemend uit de koker van de ’Frankensteincoalitie’, het monster dat tot leven komt. „Noord-Holland stemde veel rechtser dan dit akkoord.” Ze gispte de ’welhaast religieuze aandacht voor het klimaat’ en het feit dat PvdA alleen had meegedaan om ’weer een baantje te regelen voor de onbeschofte Tekin’, doelend op de PvdA’er die later op de avond weer geïnstalleerd zou worden als een van de zes gedeputeerden.

    Klimaatwaanzin

    Ook PVV’er Marco Deen signaleerde veel aandacht voor ’klimaatwaanzin’ en CDA’er Dennis Heijnen zei: „Duurzaam is het zeker, maar doorpakken zie ik niet zo. Het is een lelijk politiek compromis zonder visie.” Nadat ook de rest van de oppositie zure woorden sprak, vond Eric Smaling (SP) het wel een compliment waard. „Heel groen, niet vreselijk links. Door neutrale bril bekeken hebben jullie er best een goed stuk van gemaakt.”
    Op het stuk zijn acht moties ingediend door diverse oppositiepartijen, waarvan GroenLinks-lijsttrekker Zita Pels stelde dat ze die graag op de inhoud wilde beoordelen maar reageren erop niet passend vond bij de manier waarop het coalitieakkoord - dat immers op hoofdlijnen is - tot stand is gekomen. Haar voorstel was ze aan te houden tot de betreffende materie aan de orde zou komen.
    De meeste indieners gaven daar gehoor aan, zij het dat Wil van Soest (Ouderenpartij/50Plus) ietwat tegensputterde. Michel Klein (ChristenUnie) was alweer in de trein terug naar Parijs en liet per appje aan voorzitter Arthur van Dijk tegen half elf ’s avonds weten dat hij de door hem ingediende moties ook aan wilde houden. Een ervan betrof het voorstel producten van Noord-Hollandse bodem van een keurmerk te voorzien.
    Zuinigjes onthaal in Staten voor breed coalitieakkoord
    Bloemen voor een van de vertrekkende gedeputeerden, Jaap Bond, uit handen van commissaris van de Koning Arthur van Dijk (rechts).
    © Peter Schat
    De rest van de vergadering stond in het teken van het afscheid van Jaap Bond (CDA) en Joke Geldhof (D66) als gedeputeerden en de installatie van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Dat bestaat sinds deze avond uit GroenLinksers Zita Pels (Financiën) en Edward Stigter (Klimaat), van de VVD Esther Rommel (Natuur) en Cees Loggen (Woningbouw), van D66 Jack van der Hoek (Economie en Landbouw) en van de socialisten Adnan Tekin (Milieu en Mobiliteit).
    Tegenkandidaten waren er niet, zo bleek bij een inventarisatie door Van Dijk. Dat leidde tot gelach bij de Forum-fractie, waarvan in het debat Nanninga zo kritisch was op Tekin. ,,Daar had niet iedereen op gerekend kennelijk’’, constateerde Van Dijk, en met een lach. ,,Het punt is nu echter afgesloten.’’
    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten