Haarlem zegt nee tegen houtstook: Streep door rekening van biomassacentrale in De Liede

Datum:
  • vrijdag 31 mei 2019
  • in
  • Categorie: , ,
  • Haarlem - Haarlem zegt nee tegen biomassacentrales met houtresten als brandstof om Haarlemse huizen te verwarmen.

     31-5-2019
    Volgens het college van B en W is in de toekomst geen ruimte voor energiecentrales die met houtresten en snoeiafval worden gestookt. In 2040 moeten de huizen in Haarlem van het gas af zijn. Dat standpunt is een lelijke streep door de rekening van Polderwarmte. Dat energiebedrijf, met biomassacentrales in Ede, heeft grond in de Nieuwe Liede gekocht voor een biomassacentrale, om duizenden Haarlemse huizen te verwarmen. Polderwarmte gaat ondanks deze tegenvaller toch verder met de bouw van de biomassacentrale in de Nieuwe Liede, mede door de vele enthousiaste reacties van het bedrijfsleven in de regio.
    De Haarlemse GroenLinks-wethouder Robbert Berkhout (Duurzaamheid) zegt echter dat het college biomassa op de laatste plaats zet, als het gaat om de huizen te verwarmen. ,,Wij vinden de CO2-uitstoot te hoog. Wij nemen als gemeente de regie en kiezen voor andere alternatieven.’’
    Het belangrijkste alternatief is geothermie (aardwarmte). Of heel de stad kan worden verwarmd met geothermie is echter nog niet duidelijk. Een onderzoek van het Rijk dit jaar moet uitwijzen of de Haarlemse bodem geschikt is voor het oppompen van warm water uit diepere aardlagen. Een voorlopig onderzoek is positief: de meeste van de ruim 70.000 Haarlemse woningen zouden op deze manier verwarmd kunnen worden.
    In 2021 wordt al met geothermie gestart in Meerwijk om drieduizend huizen te verwarmen. Voor dit eerste Haarlemse warmtenet moet een put worden geboord van zo’n 2100 meter diep. Zo’n warmtenet is nieuw voor Haarlem, maar volgens Berkhout zullen de woonlasten van de gebruikers niet omhooggaan.
    Het college zet in op een mix van toekomstige warmtebronnen. Niet alleen geothermie, maar ook warmte van datacenters, biovergistingsgas of riothermie. Om van het gas af te kunnen, moeten mensen ook hun woningen goed isoleren, wat een besparing van 30 procent oplevert.
    Noordhollands Dagblad


    1 reacties :

    Anoniem zei

    Onze bossen en overige bomen in Nederland worden massaal gekapt om subsidies binnen te halen zodat de bomen opgestookt kunnen worden in deze zwaar gesubsidieerde bio massa centrales. Goede zaak, en er dient een algeheel verbod te komen om bomen, in welke vorm dan ook, op te stoken in bio massa centrales!

    Een reactie posten