Akkerbouwer bekleedt zestien hectare land in polder Anna Paulowna met 118.000 zonnepanelen

Datum:
  • dinsdag 14 mei 2019
  • in
  • Categorie: , , ,

  • Hollands Kroon - Akkerbouwer Rezelman uit Anna Paulowna wil een zonnepark van ruim zestien hectare in de Oostpolder, tegen de Amsteldijk. Het gaat om zo’n 118.000 panelen.
    Ed Dekker 14-5-2019
    Voor minimaal twintig jaar verhuurt de maatschap Rezelman-Meereboer land aan stroomproducent Statkraft. Dit bedrijf hoopt het park in de loop van volgend jaar aan te leggen.
    „Wij denken de omgevingsvergunning eind deze maand aan te vragen bij de gemeente”, zegt Floor Pennink van Statkraft.
    De zonneweide moet komen bij de voormalige stortplaats langs de Amsteldijk. De afgedekte belt ligt tussen de Zwinweg en Lotweg. De panelen zijn gedacht tussen de vroegere stort en de Zwinweg. Ze blijven tot ongeveer honderd meter afstand van de Zwinweg, aldus Kees Rezelman (25).

    Grootschalig

    ’Anna Paulowna’ is het eerste project van Statkraft in Noord-Holland. De Nederlandse vestiging van het internationale bedrijf staat in Amsterdam. De Noorse staat is volledig eigenaar. Statkraft richt zich op de ontwikkeling, bouw en exploitatie van grootschalige zonneparken.
    De Polderse zonneweide krijgt een vermogen van veertien MWp, goed voor het huidige jaarlijkse elektriciteitsverbruik van zo’n vierduizend huishoudens.

    Onrendabel

    De gemeente wil meewerken aan het project, reageert woordvoerder Noortje Slot van Hollands Kroon. „Het gaat hier om agrarische gronden die niet rendabel zijn”, licht zij toe.
    Voorwaarde voor de gemeente is dat de provincie instemt met het plan. Statkraft is nog in gesprek met ’Haarlem’.
    Op het perceel van 16,5 hectare staan nu pootaardappelen en tarwe. „De kwaliteit van de grond is in deze hoek van de polder minder”, legt Kees Rezelman uit. „Na de doorbraak in 1916 is hier de grond afgegraven om het gat in de dijk te dichten. De laag teeltaarde is toen verdwenen.”

    De Doorbraak

    Het zonnepark krijgt de naam ’De Doorbraak’. Ruim honderd jaar geleden kolkte het water van de toenmalige Zuiderzee hier de Anna Paulownapolder in. Er liep 3300 hectare land onder.
    ’De Doorbraak’ is een miljoeneninvestering. Statkraft hoopt dat het Rijk de helft van het bedrag vergoedt. Deze subsidie moet komen uit de pot ’SDE-plus’, stimulering duurzame energie. Floor Pennink: „We hopen mee te doen aan de komende najaarsronde van de SDE-subsidie. Het exacte subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal aanvragen.”

    Zes miljard

    Twee keer per jaar keert ’Den Haag’ SDE-geld uit. Bij de huidige voorjaarsronde wordt zes miljard euro verdeeld. Hoeveel dat straks wordt, is nog niet bekend. Statkraft kan pas subsidie aanvragen als de gemeente de omgevingsvergunning (zeg maar de bouwvergunning) heeft verleend.
    Deze vergunning hoeft dan nog niet onherroepelijk te zijn. Als er bezwaar wordt gemaakt tegen de vergunning en er volgen procedures, kan dus toch alvast een bijdrage van het Rijk worden gevraagd.

    Schapen

    De panelen komen op een hoogte van maximaal anderhalve meter, ten opzichte van het laagste punt van de omringende wegen. Pennink: „De grond wordt dubbel gebruikt. Onder de panelen op de zonneakker komen schapen te lopen. De grond wordt ingezaaid met gras. Om het veld een fleurige aanblik te geven, wordt een strook langs de Zwinweg ingezaaid met een bloemrijk kruidenmengsel.”
    Grondeigenaar Rezelman en exploitant Statkraft hebben directe omwonenden geïnformeerd over het plan. Dit zijn bewoners van de Veerweg, Zwinweg en Lotweg. Niet alle bewoners waren uitgenodigd voor een bijeenkomst. ,,Alleen zij die binnen een straal van een kilometer afstand wonen”, zegt Kees Rezelman.
    Statkraft zegt met directe omwonenden in gesprek te zijn over landschappelijke inpassing van de 118.000 panelen. ,,De een wil een bosje, de ander niet. We praten er verder over.”

    Meer locaties

    Stroomproducent Statkraft zegt bezig te zijn met meer locaties in Noord-Holland voor zonneparken op land. Woordvoerder Floor Pennink wilde niet zeggen welke dat zijn.,,Daar is het nog te vroeg voor”, reageerde zij. ’
    Anna Paulowna’ moet voor Statkraft de derde zonneweide worden. Het bedrijf heeft in Emmen een park van zeventien hectare aangelegd. In de gemeente Apeldoorn is het bezig met een project van twintig hectare.
    Noordhollands Dagblad


    6 reacties :

    Johann zei

    Ineens is de landbouwgrond niet meer bruikbaar. Wat een kulverhaal
    De dollartekens schitteren in de ogen van de akkerbouwer en dat alles op de kosten van de belastingbetaler. Ik ben blij dat ik gelukkig 100 km verder woon.Hoef ik dat stuk landschap verpesting niet te zien.

    Anoniem zei

    " ’De Doorbraak’ is een miljoeneninvestering. Statkraft hoopt dat het Rijk de helft van het bedrag vergoedt."

    Met het RIJK bedoelt Statkraft de onnozele burgers want die moeten tenslotte de subsidies middels belastingen ophoesten. Wij gaan meer en meer belasting betalen om dat door de staat beschermde soort oplichters rijk te maken. Zo gebeurde het in een iets andere vorm al in de Middeleeuwen, rijk werd rijker en arm werd armer.

    Anoniem zei

    De (r)overheid steekt nog een robijntje in Hollands Kroon.

    Schande.

    Ga 23 mei ANDERS STEMMEN!

    Johann zei

    Zeker ga ik anders stemmen, vriendje Rutte doet het al in zijn broek vanwege Boudet.Lang zal het niet duren met Rutte 3.
    Ik kijk rijkhalzend uit naar zijn afgang.

    Anoniem zei

    Walgelijk dat een bedrijf van de Noorse staat, die schat hemeltje rijk is, de helft van de investering betaald krijgt uit SDE+ subsidie die opgebracht is door de steeds verder financieel verzuipende Nederlander. Helaas zijn de veelal met de kop in de strop van de bank hangende agrarische ondernemers ook gedwongen om mee te werken om de klimaat waanzin en de totaal overbodige energietransitie te faciliteren door het ter beschikking stellen van hun gronden. De Rabobank zit er tot zijn nek aan toe in: https://www.interessantetijden.nl/2019/05/17/wiebe-draijer-rabobank-in-groen-voor-poen-club-wallstreet/

    Anoniem zei

    In Medemblik blijken ze meer verstand te hebben. Zelfs Groen Links is tegen:

    http://www.stichting-jas.nl/2019/05/politiek-medemblik-loopt-niet-warm-voor.html

    Een reactie posten