KAVB: Nu nog geen voorbarige conclusies trekken over gevaren van gebruik bestrijdingsmiddelen

Datum:
  • vrijdag 15 maart 2019
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Breezand - Dat de bollenteelt niet zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen als de pesticiden kan is een gegeven, stelt van Lierop.
    Jan Mol 15-3-2019

    Matthé van Lierop is als voorzitter van de kring Noordelijk Zandgebied van de bloembollenorganisatie KAVB de spreekbuis namens veel bollenkwekers. Hij is zich bewust van de commotie die ontstaat door het verschijnen van de publicaties over de gevolgen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, én van de zorgen die daardoor bij bewoners kunnen ontstaan.
    Van Lierop: ,,Het is altijd onzorgvuldig als je van tevoren met allerlei bevindingen naar buiten gaat terwijl het verhaal nog niet af is. Dat dat een fout beeld geeft, zie je hier ook weer. Er is sprake van allerlei concentraties, verhoogde concentraties ook, maar nergens van normoverschrijdingen. Toxicologen die elkaar tegenspreken, hun eigen conclusies trekken. Terwijl de definitieve conclusies nog moeten komen. Dat lijkt op makkelijk scoren om de publieke opinie te bespelen. Dan leiden dit soort publicaties al snel tot ongenuanceerde stemmingmakerij.’’
    Van Lierop stelt dat bollenkwekers al jaren zorgvuldig omgaan met spuiten. ,,Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt voortdurend afgewogen door het college voor de toelating van bestrijdingsmiddelen, wie spuit moet ieder jaar licenties halen, er wordt zoveel mogelijk gespoten als het windstil, en bovendien dicht op het gewas, en met driftarme doppen die echt niet meer vernevelen dan absoluut nodig. Bovendien zijn de gewasbeschermingsmiddelen zoals wij ze noemen, gewoonweg duur. Je spuit echt niet meer dan nodig is.’’ Dat de stank vervelend is, kan hij zich voorstellen. ,,Maar daarmee is niet gezegd dat het gevaarlijk is. We gebruiken ook een biologisch afbreekbaar middel dat absoluut niet gevaarlijk is, maar ja, eventjes heel erg stinkt.’’ Dat de bollenteelt niet zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen als de pesticiden kan is een gegeven, stelt hij. ,,Reden te meer voor de bollenkwekers om er zorgvuldig mee om te gaan.’’ De bollenteelt in de kop van Noord-Holland draait om miljoenen euro’s en er zijn duizenden mensen en tientallen bedrijven bij betrokken; niet alleen de kwekers en veredelaars, ook toeleveringsbedrijven, handel, transportbedrijven, mechanisatiebedrijven, enz.
    Van Lierop was zelf ook deelnemer in het onderzoek. ,,Ik heb nauw contact met de onderzoekleiding. Na de publicatie hebben alle deelnemers meteen een bericht van de onderzoekers gehad.” Daarin wordt ook duidelijk gesteld dat de onderzoeksinstituten nog bezig zijn met de afronding van het onderzoek. De onderzoekers van de OBO verwerken nu de commentaren van de klankbordgroep en de wetenschappelijke adviesgroep. Zij leveren het rapport binnenkort aan het RIVM, die het rapport naar de ministeries stuurt. Daarna wordt het ter openbare behandeling aan de Tweede Kamer aangeboden.

    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten