Toch zonneparken van vijftien hectare in Schagen?

Datum:
  • vrijdag 22 februari 2019
  • in
  • Categorie: ,
  •  Schagen - Kan zeker, ondanks voorkeur voor kleinschalige projecten.


    Ed Dekker 22-2-2019

    Een zonnepark van vijftien hectare langs de Tolkervaart ten zuiden van Schagen? Of eentje van bijna twaalf hectare bij de spoorlijn op ongeveer dezelfde hoogte? Is zeker denkbaar, de voorkeur van de gemeenteraad voor kleinschalige weides ten spijt.
    De raad stelde deze week het beleid voor zonneparken vast. De vraag bij investeerders en landeigenaren voor lucratieve panelen in de polder is groot.

    Nu zestien procent

    Zij weten dat Schagen hard moet lopen met schone energie. De gemeente wil komend jaar 24 procent van alle energie duurzaam hebben opgewekt. Nu is dat zestien procent.
    Schagen wil zonneparken op landerijen in principe alleen toestaan bij de agrarische bedrijven, en wel van beperkte omvang. De collectoren worden daar toegestaan op het bouwblok van het bedrijf, de oppervlakte die mag zijn bebouwd.
    Meestal gaat dat om één tot anderhalve hectare. Slechts enkele bedrijven hebben twee hectare.

    Uitzonderingen

    In drie gevallen staat de gemeente grotere zonneparken toe: bij bijzondere omstandigheden, bij groot maatschappelijk belang of als het gaat om een innovatief park. Misschien dat bij de Tolkervaart bijzondere omstandigheden gelden, aldus ambtenaar Jacqueline van Rijn.
    Bij stevige regenval staan delen van dit land snel blank. Dat biedt mogelijkheden voor gecombineerd gebruik met waterberging.
    Bij Schagen-zuid wordt gedacht aan een combinatie met een batterij: zout water gebruiken voor opslag van opgewekte stroom.

    Testveld ECN/TNO

    De uitzonderingen redden het plan van bollenkweker Cor de Graaf in Sint Maartensvlotbrug, dankzij het aandeel van ECN/TNO. Aan de Belkmerweg wil hij 15.000 panelen zetten op 3,4 hectare. Voor de onderzoeksinstituten wordt dit een testveld.
    Negentien initiatieven voor een zonnepark liggen er nu bij de gemeente. Sommige projecten zijn nog niet verder dan een idee. Stuk voor stuk worden ze beoordeeld.
    Zeven passen sowieso niet in het nieuwe standaardbeleid, maar die kregen het stempel ’wellicht mogelijk met hardheidsclausule’, als wordt voldaan aan een uitzondering.

    Sint Maartensbrug

    De zeven initiatieven met dat stempel zijn: Tolkervaart, Schagen-zuid, Smeetsweg 12 in Waarland (twee hectare), Weelweg 30 in Waarland (0,5 ha), Oosterweg 3 in Callantsoog (1 ha), Grote Sloot 14 in Burgerbrug (7 ha) en Grote Sloot 158 in Sint Maartensbrug (1,7 ha).
    Dit laatste project is van veehouder Bernard Schuijt. Hij trok een aanvraag in, maar kondigde bij de gemeente later een nieuwe poging aan.

    Onrendabele gronden

    Zonneparken kunnen ook om andere redenen los van het bouwblok komen. Ze worden toegestaan op onrendabele gronden. Agrariërs moeten dan aantonen dat daar niks valt te verdienen.
    Deze ontheffing geldt niet voor land in weidevogelleefgebied (vooral een groot deel van de polder Zijpe en bij Groote Keeten).

    VVD tegen

    Als enige stemde de VVD tegen het nieuwe beleid. De partij vindt dat B en W te veel speelruimte krijgen.

    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten