De rode loper was al voor Google uitgelegd

Datum:
  • zondag 17 juni 2018
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • Hollands Kroon - Middenmeer - Agriport A7 is wellicht het modernste agropark ter wereld. Naast tomaten en andere gewassen, groeien  ook de megadatacenters er als kool.

    Martijn Gijsbertsen en Roel van Leeuwen
    16-6-2018







    Zijn telefoon liep vrijdag nadat deze krant de komst van  internetreus Google naar Agriport onthulde, vol met felicitaties, compliment en andere berichtjes. "Ja mijn mobiel moet vaak aan de lader", zegt woordvoerder Jack Kranenburg van  Agriport.  "Niet normaal hoeveel telefoontjes, appjes en mailtjes we hebben ontvangen."

    De komst van Microsoft baarde enkele jaren geleden opzien. De softwarereus kondigde destijds aan twee miljard euro te investeren in megadatacenter. Nu Microsoft bijna is uitgebouwd, is Google de volgende. Maar hoe heeft Agriport, het bedrijf dat deels in handen is van de familie Hiemstra,  na Microsoft ook Google kunnen verleiden?

    Interessant 

     ,,We hebben hier voldoende ruimte, vlakbij Amsterdam. En onze infrastructuur voor elektriciteit is optimaal", zegt Kranenburg. "Bovendien we hebben een uitstekende glasvezelverbinding. Dat zijn de belangrijkste factoren waarom klanten Agriport buitengewoon interessant vinden.

    Qua glasvezel heeft het bedrijventerrein, waar Google  zeventig hectare grond heeft gekocht,
    van vier kanten aansluiting met AMS-IX  (Amsterdam Internet Exchange). Dat is een Europees internet knooppunt,waar de meeste bedrijven met elkaar worden verbonden om digitale gegevens en software met elkaar uit te wisselen, maar bijvoorbeeld ook financiële transacties te regelen."
    ________________________________________________

    Van vier kanten aansluiting met AMS-IX
     

    _______________________________________________

    ,,We zijn vastgeknoopt aan glasvezelbindingen over de Afsluitdijk, naar Den Helder, richting Alkmaar en langs de A7 naar Amsterdam. Doordat je via vier kanalen aan de AMS-IX vast bent geknoopt, is er altijd verbinding. We zijn dus niet kwetsbaar voor storingen, of erger, rampen. Amsterdam is ruim een half uur rijden, maar data wordt ín 0,2 milliseconde naar Amsterdam getransporteerd."

    Volgens Kranenburg zijn er op Agriport voldoende stroomvoorzieningen om de energieslurpers, die datacenters met tienduizenden draaiende servers nu eenmaal zijn, van voldoende elektriciteit te voorzien. ,,We kunnen het - zeker door de bouw van een nieuw trafo-station en het toekomstige Windpark Wieringermeer (350 Megawatt, red.) - allemaal aan. Hierdoor hebben we een robuust en leveringszeker netwerk."

    "Het scheelt ook dat qua vergunningen alle overheden op voorhand, meteen na de komst van Microsoft, de rode loper voor meer datacenters hebben uitgerold. Als het vijf tot acht jaar zou duren, voordat de grond de juiste bestemming heeft, dan was Google afgehaakt. Er is hier  ook geen gesodemieter met buren, die je het leven zuur maken. Er was één bezwaarmaker, die is in het ongelijk gesteld. Dat scheelt."

    Kwaliteit

    De komst van Google naar Middenmeer onderstreept in de ogen van wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon de kwaliteit van Agriport en de A7 als ontwikkelas voor de Kop van Noord-Holland.

    ,,Het helpt enorm wanneer zulke grote concerns deze kant op komen. Het versterkt mogelijk ook onze positie in gesprekken met de provincie over infrastructuur en woningbouw. Door de groei van activiteiten zul je op die gebieden moeten meebewegen en moeten bijsturen, anders mis je de slag. De honderden mensen die datacenters komen bouwen en er daarna werken, zullen toch ook goede huisvesting moeten krijgen en prettig naar hun werk kunnen."

    Noordhollands Dagblad

    _________________________________________________



     'Er komen niet nog vier megadatacenters bij '
    16-6-2018

    Als Apple, Amazon of Facebook ook naar Agriport willen komen, zullen ze snel moeten zijn. Volgens de Noord-Hollandse gedeputeerde Jaap Bond is er waarschijnlijk ruimte voor nog maar één megadatacenter.

    ,,Microsoft en Google naast elkaar, daar doet elk ander land een moord voor", zegt Bond, die zijn enthousiasme over de komst van Google niet onder stoelen of banken steekt. ,,De komende vier à vijf jaar zal dit zorgen voor elfhonderd tot twaalfhonderd arbeidsplaatsen in de bouw."

    Naast de directe werkgelegenheid is er volgens Bond ook sprake van een spin-off. ,,Denk aan de hotels en restaurants, maar ook aan beveiligers. Maar ook aan hoveniers die het terrein moeten in- richten. Bovendien zorgen dergelijke datacenters straks structureel voor werkgelegenheid. voor 150 tot 200 mensen."

    In het glastuinbouwgebied wordt nog 55 hectare beschikbaar gesteld voor datacenters. ,Je moet weten wanneer je moet stoppen. We kijken ook naar de energievoorziening. We moeten niet hebben dat de mensen in de gemeente Hollands Kroon zonder stroom komen te zitten vanwege de datacenters."

    Bond verwacht dat het terrein de komende jaren al in verschillende fases zal worden bebouwd door Google.


    Noordhollands Dagblad
    ____________________________________________________





    1 reacties :

    Johann zei

    Prachtig zo'n werkgelegenheid project, maar hoe zit het met het enorme energie verbruik. Zeker allemaal GROEN of toch maar wat extra grijze stroom inkopen.Rutte en Co willen toch van het gas af !

    Een reactie posten