Petten - De nieuwe kernreactor in Petten mag van het Schager college van b en w hoger worden dan de huidige regels toestaan. Burgemeester en wethouders willen daarom het bestemmingsplan verruimen.
Ed Dekker 5-2- 2018
Dat blijkt uit het ontwerp-bestemmingsplan voor Pallas dat is vrijgegeven. Pallas is de beoogde opvolger van de verouderde Hoge Flux Reactor. Het nieuwe reactorgebouw mag maximaal 24 meter boven het maaiveld uitsteken. Nu is 17,5 meter de uiterste bouwhoogte.
Voorwaarde voor de versoepeling is dat de gemeenteraad het bestemmingsplan goedkeurt. De raad beslist daar in juni over. Burgers kunnen zich verzetten tegen dit plan, tot en met de Raad van State.
Ondergronds
Het gebouw van de Pallas-reactor wordt, zo is de bedoeling, in werkelijkheid veel hoger dan 24 meter. De totale hoogte wordt veertig meter. Een deel komt ondergronds. Dit pand op het zogeheten nucleaire eiland wordt zestig meter lang en veertig meter breed.
In het gemeentehuis van Schagen was maandag een informatieavond over de vorderingen en procedure rond Pallas. Op 20 februari komt het ontwerp-bestemmingsplan in de raad. Vanaf 23 februari ligt het plan zes weken ter inzage. Iedereen kan er dan op reageren. De raad stelt dus in juni het definitieve bestemmingsplan vast. Pallas is hoofdzakelijk bedoeld voor de productie van medisch isotopen, nodig voor onderzoek bij vooral kankerpatiƫnten.
Onzeker
Het is nog helemaal niet zeker of de bouw doorgaat. Er zijn nog veel onduidelijkheden, vooral financiĆ«le. Het project kost meer dan een half miljard euro. Dit geld moet komen van private investeerders. ,,Wij zijn in gesprek met mogelijke investeerders”, stelde Pallas-directeur Hermen van der Lugt maandagavond.
Ook allerlei vergunningen zijn nog niet rond. Zoals de belangrijkste, de kernenergiewet-vergunning. Daar beslist de ANVS over, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. De gemeente gaat over de bouwvergunning en het bestemmingsplan. Onderdeel van het bestemmingsplan is een onderzoek naar de effecten op het milieu van het project.
Ondanks alle onzekerheden verwacht Van der Lugt dat in 2020 de bouw kan beginnen. De bouw duurt vijf jaar, zei hij maandag. ,,Half of eind 2025 kan Pallas dan in gebruik worden genomen.” Nog geen half jaar geleden, in oktober, noemde Pallas de bouwtijd ’maximaal vier jaar’ en kon de reactor ’vanaf 2024’ produceren.
Vorige maand werd bekend dat het Argentijns/Nederlandse consortium ICHOS mag bouwen.
Samen draaien
Anderhalf tot twee jaar lang draaien de nieuwe en oude reactor beide. ,,De een steeds meer, de ander steeds minder”, aldus Van der Lugt.
Onbekend is nog welk nieuw koelwatersysteem wordt toegepast. Dat blijkt pas vlak voordat de gemeenteraad in juni het definitieve bestemmingsplan behandelt. Voldoende koeling is van levensbelang. Bij het splijtingsproces in de kern van de reactor komt warmte vrij.
Het gaat om een tweede koelsysteem. Er zijn drie methodes: koelwater halen uit het Noordhollands Kanaal en lozen op zee, halen uit zee en lozen op zee, en luchtkoeling.
Het ’nucleaire eiland’ met directe omgeving vraagt extra ruimte op het reactorterrein. B en W stemmen in met uitbreiding tot 1,7 hectare, bijna een vijfde meer dan nu.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten