Groen Links krijgt antwoord op vragen over uitbreiding ZAP

Datum:
  • dinsdag 6 december 2016
  • in
  • Categorie: , ,

  • Hollands Kroon - College antwoordt op Groen Links -vragen over uitbreiding ZAP in Van Ewijcksluis.








    Groen Links-vragen en antwoorden van college Hollands Kroon:
      1a.
    Is het u bekend dat Royal ZAP in Van Ewijcksluis ook in 2011 een vergunning om uit te breiden heeft aangevraagd en dat deze vergunning is geweigerd na zienswijzen van omwonenden, de Waddenvereniging, Landschap Noord-Holland en de Milieufederatie?  

    Het is juist dat er medio 2011 een vergunning is aangevraagd.  Deze aanvraag is is inderdaad geweigerd maar niet op grond van zienswijzen maar vanwege strijdigheid met het toen geldende planologische regime. Dit planologische regime is later veranderd. Zie hiervoor verder de beantwoording van vraag 2.

    1b. 
    Is het u bekend dat ook de provincie Noord-Holland uitbreiding van dit bedrijf op deze plek niet gewenst vond? Op grond van welke overwegingen bent u van mening dat de destijds aangevoerde argumenten om de vergunning te weigeren nu niet meer van kracht zijn? 

    De uitbreiding is niet in strijd met provinciaal beleid. In het Goede Diensten Overleg en eerdere overleggen waar Z.A.P. als onderwerp op de agenda heeft gestaan is ook nooit aangegeven dat de provincie geen medewerking zou willen verlenen aan een uitbreiding van Z.A.P. op de huidige locatie.

    2. 
    Het bedrijventerrein in Van Ewijcksluis is in 2012 opgewaardeerd van klasse 1 en 2 naar klasse 3. Dit bevreemdt ons, gezien de te korte afstand tot de omliggende woningen. Kunt u uitleggen waarom dit is gebeurd? 

    In de raadsvergadering van 25 april 2013 is het bestemmingsplan onder andere met betrekking tot de bedrijfslocatie van Z.A.P. gewijzigd vastgesteld. Specifiek met betrekking tot deze gewijzigde vaststelling is een memo bij het voorstel tot gewijzigde vaststelling gevoegd. Samenvattend is in deze memo aangegeven dat een bedrijf niet tweemaal onder het overgangsrecht kan worden gebracht en dat Z.A.P. om deze reden specifiek is bestemd. Los van deze planologische status moet het bedrijf wel aan de milieuregelgeving voldoen.

    3.
    Is het u bekend dat Royal ZAP vanwege de graandrogerij en het werken met een cycloonfilter een bedrijf van klasse 4 is, derhalve gevestigd zou moeten zijn op een bedrijventerrein van klasse 4 en dat dit niet overeenstemt met het bestemmingsplan ter plaatse, dat alleen werkzaamheden van klasse 1, 2 en 3 toestaat? 

    In het kader van een goede ruimtelijke ordening is ruimtelijke afstemming tussen bedrijfsactiviteiten, voorzieningen en gevoelige functies (woningen) noodzakelijk. Bij deze afstemming kan gebruik worden gemaakt van de richtafstanden uit de basiszoneringslijst van de VNG-brochure 'Bedrijven en milieuzonering' (2009). Een richtafstand kan worden beschouwd als de afstand waarbij onaanvaardbare milieuhinder als gevolg van bedrijfsactiviteiten redelijkerwijs kan worden uitgesloten. Het bedrijf is aan te merken als een bedrijf in categorie 3.1 met een richtafstand bij een gemengd gebied (waarvan in het projectgebied en omgeving sprake is) van 30 meter (een combinatie van groothandel in akkerbouwproducten en distributiecentra en pak- en koelhuizen). Op basis van het geldende bestemmingsplan is de locatie passend binnen het plangebied. De uitbreiding vindt daarnaast plaats uit de richting van woningen. Er is dan ook geen sprake van een vermindering van het woon- en leefklimaat van woningen in de omgeving.

    4. 
    Bent u ervan op de hoogte dat de dichtstbijzijnde woning geleden is op slechts 12 meter afstand, terwijl een bedrijf in klasse 4 op minimaal op 200 meter van woningen moet zijn gelegen? 


    Bij de ruimtelijke afstemming is zoals gezegd gebruik  gemaakt van de richtafstanden uit de basiszoneringslijst van de VNG brochure 'Bedrijven en milieuzonering' (2009). De genoemde afstand van 12 meter wordt ontleend aan een bestaande situatie. De uitbreiding vindt echter plaats uit de richting van woningen; de afstand tot de dichtstbijzijnde woning wordt door de uitbreiding dus niet kleiner. In de adviezen van de RUD NHN is daarom positief geadviseerd op de genoemde richtafstanden in de ruimtelijke onderbouwing

    5. 
    ZAP valt onder het overgangsrecht, waardoor uitbreiding van het bedrijf niet mogelijk is volgens de gebruiks- en overgangsbepalingen (bouwwerken en gronden, welke op het tijdstip van het van kracht worden van dit plan op andere wijze gebruikt zijn dan in dit plan is bepaald, mogen als zodanig in gebruik blijven; het is verboden om de bestaande afwijking op enigerlei wijze, ook naar de aard te vergroten of te verzwaren). Hoe valt uw voornemen om de gevraagde toestemming voor uitbreiding te verlenen hiermee te rijmen? 

    Zie de reactie op vraag 2.

    6.
    Is het u bekend dat, om de door ZAP gewenste uitbreiding te realiseren, een deel van het Lage Oude Veer moet worden gedempt, hetgeen een aantasting van het Natuurnetwerk Nederland betekent? Kunt u uitleggen waarom de voorschriften die van kracht zijn met betrekking tot bebouwing nabij een aardkundig monument niet in acht worden genomen? 

    Een deel van de originele oever van het Oude Veer blijkt te zijn afgekalfd tot binnen de kadastrale perceelsgrenzen van de locatie. Om de bebouwing alsnog (veilig) te kunnen realiseren wordt een damwand gerealiseerd. Deze damwand zorgt er tevens voor dat verder afkalving wordt tegengegaan.

    7. 
    ZAP werkt met agrarische producten die tijdens de teelt zijn behandeld met bestrijdingsmiddelen. Is het u bekend dat ZAP loost op het oppervlaktewater vanwege het ontbreken van een aansluiting op het riool? 

    Naar aanleiding van deze vraag heeft HHNK een controle uitgevoerd op de Binnenhaven 5 in Van Ewijcksluis. Binnen het bedrijf is voornamelijk opslag van droge (agrarische) producten.  Er vinden geen spoelactiviteiten plaats en er zijn geen lozing(en) van bedrijfsafvalwater op het oppervlaktewater geconstateerd. Wel is er een lozing op het oppervlaktewater van huishoudelijk afvalwater via een septictank. HHNK heeft met het bedrijf afgesproken dat deze lozing wordt beĆ«indigd. De lozing van huishoudelijk afvalwater wordt mogelijk tegelijk met de uitbreiding aangesloten op de riolering.

    8. 
    Omwonenden ondervinden al jarenlang veel hinder van dit bedrijf. Zij klagen over stank, stof, lawaai, verkeersoverlast en ongedierte. Waarom wordt er niets gedaan aan een oplossing voor deze klachten? 

    Z.A.P. dient voor wat betreft het voortbrengen van geur, stof en geluid te voldoen aan de voorwaarden die zijn gesteld in het Activiteitenbesluit milieubeheer. De RUD NHN controleert op naleving van de toepasselijke artikelen uit het Activiteitenbesluit en indien nodig wordt handhavend opgetreden. Er zijn bij de RUD NHN in het recente verleden geen klachten geuit. Het is ons wel bekend dat er in het verleden klachten zijn geweest. In een zitting van de Raad van State op 24 juli 2013 (ECLI:NL:RVS:2013:3071) zijn deze klachten onderwerp geweest van een geding tussen omwonenden en de gemeente als handhavende instantie. In het kader van een overtreding van het Activiteitenbesluit, aspect geluid, is een dwangsom opgelegd voor een ‘incidentele’ geluidsoverschrijding. Voor wat betreft de lange termijn gemiddelden voor geluid en de uitstoot van stof heeft de Raad van State geen aanwijzing gevonden voor handelen in strijd met het Activiteitenbesluit of het bestemmingsplan. Stank is geen onderwerp van discussie geweest.

    9. 
    Uitbreiding van het bedrijf met nieuwe loodsen leidt ongetwijfeld tot uitbreiding van de werkzaamheden en derhalve tot nog meer vrachtwagens die door het dorp rijden. Hoe denkt u de te verwachten nog grotere overlast door vrachtwagens te gaan oplossen? 

    Op dit moment wordt de opslag van de te verwerken producten op andere locaties uitgevoerd. Door de concentratie c.q. combinatie van deze opslag en verwerking zullen de verkeersbewegingen afnemen. Het product wordt in de nieuwe situatie opgeslagen, verwerkt en afgezet zonder extra vervoersbewegingen tussen opslaglocaties elders. De nieuwe loodsen worden achter de bestaande loodsen gebouwd en staan met elkaar in verbinding. Het schonen en drogen van zaaigranen vindt nu plaats in de bestaande loodsen. Deze werkzaamheden worden verplaatst naar de nieuwe loodsen waardoor de oude loodsen alleen worden gebruikt voor op- en overslag. Dit heeft tot gevolg dat geluid producerende werkzaamheden naar de uitbreiding verplaatst worden en op een grotere afstand van de aanwezige woonbebouwing komen te liggen. Tevens worden de nodige bouwkundige maatregelen getroffen ter verbetering van de akoestische geluidsisolatie. Ook overslag gaat meer binnen plaatsvinden. Door deze maatregelen nemen de geluidsbelasting op de woningen maar ook eventuele stofhinder voor de omgeving af.  Het geluid van verkeer en transportbewegingen op het terrein vermindert als gevolg van de nieuwe loods omdat de transportstromen afnemen. Er zal door de uitbreiding geen extra geluidsproductie optreden naar de woonbebouwing.

    10. 
    Bent u het met ons eens dat een dergelijk bedrijf niet thuishoort in een dorp en zo spoedig mogelijk moet verhuizen naar een bedrijventerrein van klasse 4? 

    Het bedrijf is van oudsher gevestigd in Van Ewijcksluis. Doorgroei en ontwikkeling op een bestaande situatie is altijd een andere opgave dan op een nieuwe locatie, zowel ruimtelijk maar ook voor de bedrijfsvoering. Bedrijfsverplaatsing in dit daglicht bezien bood kansen.

    11. 
    Van Ewijcksluis is een van de mooist gelegen dorpen in onze gemeente, grenzend aan het Natuurnetwerk Nederland, langs het Lage Oude Veer, nabij het Amstelmeer, het Balgzand en de Waddenzee. Bent u het met ons eens dat verplaatsing van ZAP veel nieuwe mogelijkheden biedt voor Van Ewijcksluis en dat de natuur- en cultuurhistorische waarde van dit gebied zou moeten prevaleren boven de uitbreiding van een bedrijf in klasse 4, aangezien er elders in de gemeente voldoende ruimte is om een dergelijk bedrijf te huisvesten? 


    Sinds medio 2007 zijn er gesprekken gevoerd en verzoeken gedaan bij de provincie om te komen tot verplaatsing van Z.A.P. naar een nieuwe bedrijfslocatie aan de Kerkweg in Anna Paulowna. Dit jarenlange traject is vruchteloos gebleken en uiteindelijk is besloten de inspanningen tot verplaatsing naar de Kerkweg te staken en over te gaan tot beoordeling van vergunningverlening op de huidige bedrijfslocatie in Van Ewijcksluis.

    ___________________________________________________

    0 reacties :

    Een reactie posten