Deze vrouw en vier mannen gaan Den Helder besturen

Datum:
  • dinsdag 1 juli 2014
  • in
  • Categorie:
  • DEN HELDER - Wat voor vlees hebben we in de kuip?


    Door Hedzer Faber - 1-7-2014
    Dit zijn ze dan, de vrouw en vier mannen die - als alles goed gaat - de komende vier jaar met de burgemeester het dagelijks bestuur van de stad vormen. Wat voor vlees hebben we in de kuip?
    Jacqueline van Dongen - geen bloedband met de Stadspartijbroers Van Dongen - is zelfstandig gewichtsconsulente in Dordrecht en sinds 2010 raadslid aldaar voor de bijzonder succesvolle, lokale partij Beter voor Dordt: 14 van de 39 zetels, met de eerste concurrentie op tien zetels afstand. Van Dongen stond bij de laatste verkiezingen op de achtste plek. Actief twitteraar Van Dongen veranderde het 'BVD' in haar account al van 'Beter Voor Dordt' naar 'Blij Van Den Helder'. Van Dongen krijgt onder meer stadsontwikkeling in haar portefeuille. Ze schrijft zich vandaag in als woningzoekende.
    'Rooie rakker' Dirk Pastoor is bekend met de roerige Helderse politiek. Hij kwam drie jaar geleden voor de SP op het raadspluche, toen raadslid Rachel Post er met zwangerschapsverlof uit ging. Toen zij later een andere vacante zetel opeiste, leidde dat tot ruzie en het einde van de fractie. Pastoor startte de nieuwe fractie Vrije Socialisten (VS) samen met Cor Jan de Kleijn (die erna overstapte naar Helder Onafhankelijk, net als Post). Hij werkte tot voor kort als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg en wordt nu parttime 'wethouder welbevinden' voor de eenmansfracties VS en de pas van Helder Onafhankelijk afgesplitste Fractie Vermooten. Zijn schoonmoeder Carla van Driesten neemt zijn raadszetel in. Pastoors portefeuille is wat in in politieke kringen 'een pretpakket' wordt genoemd: onderwijs, erfgoed, dierenwelzijn, cultuur, evenementen en sport. Voormalig kraker Pastoor woont nu 'op chique' achter de Javastraat. Zijn samengestelde gezin telt vier kinderen, tieners en twintigers.
    Met de jonge Geurt Visser (31) haalt de Stadspartij Den Helder een bestuurder binnen die niet van onomstreden gedrag is. Daar werd door D66 maandag nog een toespeling op gemaakt. Visser was fractievoorzitter van de lokale partij Gemeentebelangen in Pijnacker-Nootdorp (4 van 31 zetels nu) toen hij een nep-twitteraccount opende waarbij hij zich voordeed als de lokale krant Telstar en onder dat pseudoniem onwaarheden en valse citaten verspreide. Dat was bedoeld als satire, zei Visser later. Visser heeft excuses aangeboden voor deze rel. Na de laatste verkiezingen onderhandelde Visser namens zijn partij voor collegedeelname. Gemeentebelangen levert daar een van de vier wethouders. Visser is geboren in Julianadorp en woont nu met vrouw en dochters in Nootdorp. Naast zijn werk als raadslid werkte Visser de laatste jaren als kwaliteitsdeskundige bij een bloedbank. Hij krijgt financiĆ«n als taak.
    Zestiger Odd Wagner is de meest ervaren man van het gezelschap. Hij gaat het sociaal domein behartigen. Wagner heeft er net twee termijnen op zitten als wethouder voor GroenLinks in Heemskerk. Daarvoor werkte hij meer dan 34 jaar voor luchtvaartmaatschappij KLM. Wagner (uitspreken met een harde G) kwam zijn acht jaar in het politiek rustige Heemskerk zonder al te grote problemen door. Wel werd hem door culturele instellingen die hij er onder zijn hoede had 'visieloos bezuinigen' verweten omdat hij onvoldoende onderbouwde waarom hij sommige instellingen meer kortte dan andere. Als hoogtepunt van zijn bestuursperiode noemt hij zelf het verbod op wilde dieren in circussen die Heemskerk aandoen. Wagner wordt eerder omschreven als 'rasbestuurder' dan als 'bevlogen politicus'. In Den Helder wordt hij 'wethouder sociaal verantwoord' ofwel sociale zaken voor de eenmansfracties ChristenUnie, Behoorlijk Bestuur en zijn eigen GroenLinks.
    Voor Leidenaar Pieter Kos betekent Den Helder thuiskomen: hij is hier geboren, getogen en zijn familie woont er nog steeds. Kos wordt havenwethouder en doet economische zaken. Hij volgde de politiek hier nog op de voet, wat van pas kwam toen hij hier aan de slag mocht als informateur en formateur. In relatief korte tijd wist deze 'bruggenbouwer' voor elkaar te krijgen wat onder de vorige formateur strandde. Kos mag dan voor de Stadspartij in het college komen, de laatste zeven jaar was hij raadslid voor GroenLinks. Hij was er fractievoorzitter en vorig jaar zelfs in de race voor het landelijk voorzitterschap van zijn partij. Hij had eerder een directiebaan in het vluchtelingenwerk en werkte als bedrijfsadviseur. Kos woont met zijn Esther in het centrum van Leiden. Liefhebberijen: muziek, Feyenoord en twitter.

    NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten