Proef met aardwarmte op kassencomplex

Datum:
 • vrijdag 28 december 2012
 • in
 • Categorie:
 • Groen licht gemeente en hoogheernraadschap.

  DOOR MARTIJN GIJSBERSTEN

  Op agrarisch bedrijventerrein Agriport langs de A7 bij Middenmeer mogeri boorinstaliaties en putkelders worden aangelegd voor aardwarmtebronnen.

  Zowel de gemeente Hollands Kroon hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft ingestemd met de plannen van ECW Geomanagement en Agriport Warmte VOF.

  Om ondernemers op het glastuinbouwcomplex in de Wieringermeer op duurzame wijze van energie te voorzien, willen zij warm water winnen vanaf circa 2300 meter diepte. Dat wordt gebruikt om kassen te verwarmen. Nadat het water is afgekoeld, wordt het teruggebracht in de bodern.

  Proefperiode 

  Het project gaat om een proefperiode van een jaar tussen 1 februari 2013 en 2014 en betreft vier nog te boren aardwarmtebronnen. De aanlegkosten worden geschat op circa zestig mille. Bij realisatie van de bronnen komt spoelwater vrij. Ook moeten de bronnen na de boorfase eenmalig worden doorgespoeld.
  Dat duurt circa twee weken.

  In totaal zal gedurende het proefjaar circa 100.000 kubieke meter spoelwater worden geloosd. Eerst wordt dat gemengd met het zoete oppervlaktewater in de Westfriesevaart, daarna wordt het overgebracht naar de Medemblikkervaart. Van daaruit zal het via gemaal Leemans naar de Waddenzee worden afgevoerd.

  Bij de boorlocatie rnoet een waterbuffer van 5000 kubieke meter worden aangelegd. Op twee locaties zullen dagelijks ter controle monsters worden genomen.


  NHD

  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten