Geen gif uit vrees voor imago

Datum:
  • woensdag 4 april 2012
  • in
  • Categorie: , , , ,
  •  Sierteeltbedrijf Venhuizen vindt zaacoating met neonicotinoiden ’gevaarlijke weg’ 
    DOOR JAN PETER VERSTEEGE
    VENHUIZEN
    Kieft Pro Seeds uit Venhuizen stopt met een onderzoeksplan naar het coaten van zaden van sierkool en celosia met neonicotinoïden. Het bedrijf is bang voor imagoschade. Zaadcoating maar ook toediening van het gif via sproei- en druppelsystemen worden door wetenschappers in relatie gebracht met ziektes voor bijenvolken en mens.
    Kieft Pro Seeds en het eveneens in Venhuizen gevestigde zusterbedrijf Pan American Seed bedienen de Nederlandse sierteelt met zo’n 3000 soorten bloemzaden. Tot nu toe werden geen neonicotinoïden gebruikt en had het bedrijf geen permissie van de overheid (toelatingsbesluit) om ermee te werken. Wetenschappers uit binnen- en buitenland zeggen dat neonicotinoïden zoals imidacloprid in minimale doses al schadelijk kunnen zijn voor bijen. Daarbij zijn er steeds meer aanwijzingen dat het gif ook schadelijk is voor zoogdieren. Reden voor somtnige wetenschappers, en voor partijen in de Tweede Kamer, om aan te dringen op meer onderzoek naar de invloed van het gif op her zenuwgestel van insecten en mens.
    Kieft Pro Seeds, vertelt manager Willem Koopman, was de laatste tijd bezig met onderzoek of het zinvol was om toelating te vragen voor het gebruik bij de twee genoemde sierteeltrassen. „We waren in de beginfase", vertelt Koopman. „Dit ,omdat we vragen uit de markt kregen. Dat spul werkt heel doeltreffend.
    Zowel in Venhuizen als bij de moederbedrijven van Kieft Pro Seeds en Pan American Seed kwamen de laatste tijd steeds meer signalen binnen van Internationale onderzoekers, die vraagtekens zetten bij de milieuvriendelijkheid van de neonicotindiden.
    Vorige week werd in het toonaangevende blad Science nog melding gemaakt van onderzoeken uit Frankrijk en Schotland. In het eerste geval ging het om bijen die door niet-dodelijke doseringen gedesorienteerd raakten en hun korf niet meer konden vinden; uit het andere Schotse onderzoek bleek dat de volken na minimale doses gif nog nauwelijks koninginnen voortbrachten. Eerder kwam uit Japans onderzoek bij ratten het alarmerende nieuws, dat het gif de hersenen van nog ongeboren ratjes aantastte. Redenen voor sommige wetenschappers om te vermoeden dat ook bij foetussen van mensen iets dergelijks zou kunnen gebeuren. —
    „Gevaarlijke weg", zegt Kieft-manager Koopman. „Ik heb daar geen goed gevoel bij. Bijen en mensen krijgen het gif binnen." Sinds eind vorige eeuw zijn de neonicotinoiden in Nederland op de markt, sinds 2004 op grote schaal.
    Een minderheid van de Tweede Kamer — 72 zetels — wil dat de toelatingen van het gif worden heroverwogen. De meerderheid gelooft staatssecretaris Bleker van economische zaken, landbouw en innovatie, als hij vooralsnog geen relatie legt tussen genoemd landbouwgif en de jaarlijkse sterfte van een kwart van de bijenvolken. Koopman is wel bang voor die relatie. „Ik denk dat deze generatie gif geen toekomst heeft."
    Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten