HVC stapt in zonne-energiebedrijf

Datum:
 • vrijdag 8 april 2011
 • in
 • Categorie: ,

 •  
  Alkmaar  -  Energie- en afvalnutsbedrijf HVC uit Alkmaar neemt een meerderheidsbelang in Horizon Energy BY uit Rotterdam. 8 april 2011 

  DOOR JACOB VAN DER MEULEN
   
  Horizon is met veertig projecten in portefeuille de grootste ontwikkelaar van zonne-energieprojecten in Nederland.
   
  Door te investeren in de productie van zonne-energie levert HVC een belangrijke bijdrage aan de COQ-reductie van de aangesloten Nederlandse gemeenten en waterschappen.
   
  HVC-directeur duurzame energie, Dion van Steensel: „HVC verwerft niet alleen een onderneming, maar ook kennis en ervaring, die van belang zijn voor de toekomst. Wij denken dat de belangstelling voor zonne-energie alleen maar zal groeien en dat het binnen enkele jaren concurrerend is met conventioneel opgewekte stroom. Deze kennis en ervaring hebben we nodig bij het ontwikkelen van zonne-energieprojecten voor de gemeenten en waterschappen die aandeelhouder zijn van HVC."
   
  Horizon heeft meer dan veertig zonne–energieprojecten in portefeuille met een gezamenlijk vermogen van circa 4,0 MWp. Dit is genoeg om duizend huishoudens van stroom te voorzien. Het Rotterdamse bedrijf plaatst eigen zonne-installaties op daken die het bedrijf pacht van particulieren, landbouwers en ondernemingen en in de toekomst ook van lokale overheden. De dakeigenaar vergroent hiermee zijn bedrijf en verduurzaamt zijn energiebalans. Het merendeel van de opgewekte energie is beschikbaar voor de aandeelhouders van HVC.
   
  Vandaag vindt de officiële start plaats van het project Kamperland waarbij uitvoeringsbedrijf Horizon zevenhonderd vierkante meter aan zonnepanelen op het dak van boerderij Hoge Hoeve in de Zeeuwse gemeente installeert. De hoeveelheid zonne-energie die de panelen opwekken, zijn goed om dertig gezinnen jaarlijks van elektriciteit te kunnen voorzien en voorkomen ten minste dertig jaar de uitstoot van circa vijftigduizend kilo CO2 op jaarbasis. De komende weken starten er gelijke projecten in Grubbenvorst, Zijpe, Wilnis, De Meern, Veendam, Hindeloopen en Lunteren.
   
  De bij HVC aangesloten gemeenten en waterschappen hebben voldoende opstallen en grond beschikbaar die zich uitstekend lenen voor het plaatsen van zonnepanelen. Van Steensel: „Wanner het rendabel is zal HVC bij voorkeur zonneprojecten uitvoeren bij onze aandeelhouders. Bij het ontbreken van aantrekkelijke opties wordt expertise opgebouwd op andere locaties, die vanwege de beschikbare subsidies wel rendabel zijn. Van de energie is ongeveer 75 procent beschikbaar voor aandeelhoudende gemeenten en waterschappen. De resterende vijfentwintig procent komt ten goede aan de eigenaren van de daken. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten en helpt HVC haar aandeelhouders bij de realisatie van hun duurzaamheid-doelstellingen."
   
  Horizon Energy BV uit Rotterdam richt zich op de ontwikkeling van zonneprojecten bij landbouw, overheid en bedrijfsleven. Het bedrijf investeert in zonne-installaties en regelt de gehele installatie en exploitatie. Horizon beperkt haar activiteiten niet alleen tot ons eigen land, maar kijkt ook naar de ons omringende landen waar betere mogelijkheden zijn. Horizon Energy BV is medio 2009 opgericht.
   
  Energie- en afvalnutsbedrijf HVC uit Alkmaar, is in de jaren negentig opgericht om een oplossing te bieden voor de groeiende afvalproblematiek. HVC is eigendom van 52 gemeenten uit Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Friesland en van de vijf waterschappen Delfland, Rijnland, Rivierenland, Schieland & de Krimpenerwaard en Hollandse Delta.
   
   
  Bron: NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten