Schaarse beschermingsmiddelen

Datum:
  • zaterdag 18 april 2020
  • in
  • Categorie:
  • Begin maart meldde Bruno Bruins, toenmalig minister voor Medische Zorg, dat zijn Ministerie het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg) had ingeschakeld voor de verdeling van de toen al schaarse beschermingsmiddelen. Nederland telt twaalf ROAZ-regio’s, die zich al vóór de coronacrisis bezighielden met het verdelen van acute zorg over het land. Maar: verpleeghuizen vallen daar niet onder.
    Ton Nijhof 17-4-2020
    Verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties stonden vervolgens wekenlang achteraan bij de verdeling van mondkapjes. Naar blijkt was dat een bewuste keuze van het kabinet, zo blijkt uit een reconstructie door het Algemeen Dagblad. Uit pure wanhoop bestellen sommige zorgmedewerkers zelf wegwerphandschoenen bij Bol.com. Medewerkers vertellen dat ze hun adem inhouden als ze dichtbij een cliënt zijn, maar dat helpt niet om besmetting met het coronavirus te voorkomen.

    ROAZ

    Het ROAZ had en heeft totaal geen idee wie er, naast ziekenhuizen, ambulancezorg en GGD’s, nog meer in de zorg actief zijn. Een paar grote instellingen kennen ze wel maar de meeste kleinere worden door de matige en ambtelijke radar van dat ROAZ helemaal niet opgepikt. De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, klaagde begin april al in het NRC: “Het duurt gewoon te lang. De inkoop is niet oké, de productie is niet oké en de distributie is niet oké”. Kortom: helemaal niets is oké in dit door Rutte c.s. geteisterde land. Ons leger roept ‘pang, pang’ bij oefeningen, de marine gaat de vijand in roeiboten en kano’s te lijf, de zorg een wankele puinhoop, maar wel miljarden voor de Groene Khmer en andere klaplopers.
    Pas vorige week – nadat de eerste schokkende cijfers over coronasterfte in verpleeghuizen naar buiten kwamen – veranderde het kabinet van koers. Zorgminister Hugo de Jonge maakte bekend dat er een ‘nieuw verdeelmodel’ voor beschermingsmiddelen komt.
    Het ziet er naar uit dat in ieder geval Bruno Bruins (die voor zijn baan als Minister al opvallend stond te niksen als baas van faalfabriek UWV) de Kamer met een kluitje in het riet heeft gestuurd. Dat kan niet onopgemerkt zijn gebleven in het Kabinet, waar immers iedere week indringend overleg wordt gevoerd. Inmiddels heeft het CBS dus becijferd dat de ouderen in verpleeghuizen massaal overleden, waarbij men openlijk oppert dat dit veel hogere sterftecijfer door het coronavirus moet zijn veroorzaakt.

    Consequenties

    Het lijkt erop dat, nadat de rust enigszins is weergekeerd, het niet bij een ‘Parlementair Onderzoek’ kan blijven, maar dat er bij al dit geschutter wat nu aan het licht komt, ook rekening gehouden moet worden met een strafrechtelijk onderzoek. Het moet simpelweg blijken of hier sprake is geweest van dood door schuld.
    Als dat het geval is, dan hoort dat nadrukkelijk consequenties te hebben.
    DE NIEUWE ZUIL
    logo

    0 reacties :

    Een reactie posten