Het wordt spannend voor Pallas en Wegman

Datum:
  • woensdag 29 januari 2020
  • in
  • Categorie: , ,
  •  PETTEN - Het wordt een spannend jaar voor Vereniging Pettemerduinen en haar nieuwe voorzitter Albert Wegman.


    Ed Dekker 29-1-2020

    Eind maart wordt de langverwachte uitspraak van de Raad van State over Pallas verwacht. Pettememerduinen verzet zich tegen de nieuwe kernreactor in Petten en stapte naar de hoogste bestuursrechter. ,,Het wordt erop of eronder.” 

    Op 11 februari behandelt de Raad van State de bezwaren tegen het gemeentelijke bestemmingsplan dat de bouw van de reactor mogelijk moet maken. De bezwaren komen van Stichting Duinbehoud, bloembollenbedrijf Blokker uit Sint Maartensvlotbrug en Vereniging Pettemerduinen. ,,Wij zijn sinds 2005 actief, maar altijd op de achtergrond. Dat moet veranderen, de kwestie is daar belangrijk genoeg voor”, zegt Albert Wegman. 

    Kankerpatiënten 

    Hij is 62 jaar, woont ’een jaar of tien’ aan de Westerduinweg in Sint Maartenszee en werkte als consultant in de gezondheidszorg. Waarom voert hij een kruistocht tegen Pallas? ,,Die vraag krijg ik vaak. Hoe kan je tegen het helpen van kankerpatiënten zijn, hoor ik dan. Natuurlijk zijn wij daar niet op tegen, niemand is dat. Ook hebben wij niets tegen medische isotopen die Pallas voor kankeronderzoek moet gaan produceren. Wel hebben wij bedenkingen tegen de huidige nucleaire productie die Pallas zou moeten overnemen van de Hoge Flux Reactor in Petten die dicht moet. Grote twijfels hebben wij over de noodzaak, de veiligheid en de kosten. Ook maken wij ons zorgen over het radioactief afval.” 

    Kost wat het kost 

    Albert Wegman heeft zich vastgebeten in de materie, samen met Kees Groen (69) uit Schagen. Natuurkundige Groen volgde zijn opleiding aan de TU Delft en is ook actief bij de politieke partij Duurzaam Schagen. ,,Wij vragen ons inmiddels af: wie zit nog te wachten op Pallas? Er is ooit een weg ingeslagen die kennelijk kost wat het kost moet worden vervolgd. Ondertussen hebben zich bruikbare alternatieven aangediend.” 

    Over de financiering van Pallas is nog steeds niets zeker, benadrukt Wegman. ,,Minister Bruno Bruins schermt met belangstelling van private investeerders voor Pallas, maar daar is nog helemaal niks van gebleken. De centrale zou 600 miljoen euro moeten kosten, volledig op te brengen door de markt. Die ziet er kennelijk geen heil in. Dus dreigt de belastingbetaler er voor op te draaien, wij met z’n allen dus. Wij geloven niet in 600 miljoen. Dat wordt het dubbele, dat leren vergelijkbare megaprojecten.” 

    Het is ook spannend rond Shine Medical. Dit bedrijf wil na de bouw van een isotopenfabriek in de Verenigde Staten een fabriek openen in Europa. Bregman: ,,Op basis van een nieuwe, schone en veilige techniek. Heel anders dus dan Pallas, die moet gaan werken volgens de huidige, zestig jaar oude techniek. Ander voordeel van Shine is dat er 99 procent minder afval wordt geproduceerd. Ze heeft voor Europa vier locaties op het oog, waaronder Petten. Deze zomer komt er een keuze, om in 2023 te gaan bouwen. Ook spannend dus.” 

    Met Shine in de Pettemerduinen krijgt de beoogde Energy & Heath Campus in Petten een werkelijk innovatieve invulling, stelt Wegman. 

    Mobiliseren 

    Dertig leden telt Vereniging Pettemerduinen. ,,Veel te weinig om meer invloed te krijgen. We treden nu meer naar buiten en hebben onze website vernieuwd. Nu mikken wij op driehonderd leden. Dan hebben we financiële armslag om bijeenkomsten te organiseren, om de bevolking te mobiliseren. Pallas gaat ons allen aan.” 

    Vereniging Pettemerduinen hoopt voet aan de grond te krijgen bij landelijke onderzoeksjournalisten. ,,Een interessante vraag voor hen is waarom minister Eric Wiebes van Economische Zaken van Pallas is afgehaald. Hij zag geen noodzaak voor de centrale. Nu valt Pallas onder minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Die ommezwaai is natuurlijk gek.”

    Noordhollands Dagblad
    ____________________________________________


    ’Voorbereiding start eind 2020’ 

    PETTEN - Stichting Pallas verwacht in het laatste kwartaal van dit jaar te beginnen met voorbereidende werkzaamheden op het bouwterrein in Petten. Pallas denkt in 2021 de Kernenergievergunning te verkrijgen. Ook andere vergunningen zijn nog nodig, onder meer een omgevingsvergunning van Schagen. Woordvoerder Anneloes Geldermans benadrukt dat Pallas noodzakelijk is voor ’de gezondheid van miljoenen mensen wereldwijd’. ,,Zes reactoren produceren nu alle medische isotopen. Binnen vijftien jaar moet driekwart van deze productie worden vervangen. Nieuwe technieken? Die hebben zich nog niet bewezen. Ook op langere termijn blijft Pallas nodig om in de behoefte te voorzien.”
    _______________________________________________

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten