Klaas Knot spreekt zich ongekend fel uit tegen ECB-maatregelen

Datum:
  • vrijdag 13 september 2019
  • in
  • Categorie:
  • Klaas Knot vindt de stimuleringsmaatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag heeft genomen 'in geen verhouding staan met de economische omstandigheden'.


    Bovendien stelt hij dat er 'gegronde redenen zijn om de de effectiviteit in twijfel te trekken'.
    Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag in een persbericht. Het is hoogst uitzonderlijk dat een ECB-bestuurder zich zo openlijk distantieert van een besluit van de centrale bank. Meestal wordt kritiek binnenskamers besproken.

    Duidelijke taal

    Knot breekt nu met dat gebruik, in duidelijke taal. 'De economie in het eurogebied draait op volledige bezetting, en de lonen stijgen. Financieringscondities voor burgers, bedrijven en overheden zijn ongekend ruim, en vormen geen obstakel voor kredietverlening, consumptie en investeringen. Tegelijkertijd zijn er toenemende signalen van een gebrek aan investeringen met een laag risicoprofiel, verstoorde prijsvorming op financiële markten en overmatig risicozoekend gedrag op huizenmarkten', aldus Knot.
    Volgens Knot is het door de economische vertraging 'onvermijdelijk' dat het langer duurt voordat de inflatiedoelstelling van net onder 2% wordt gehaald en hij keert zich met name tegen het opkoopprogramma dat in 2015 werd gestart om het risico op deflatie in te dammen.
    'Er is ook geen sprake van deflatierisico, noch zijn er aanwijzingen voor een eurogebied-brede recessie. Het enige wat op dit moment waarneembaar is, is dat de inflatievooruitzichten achterblijven bij het ECB-streven. Dat is zorgwekkend, maar betekent niet dat het opnieuw opstarten van een zwaar middel zoals het aankoopprogramma het geëigende instrument is.'
    De enige andere keer dat Knot zich openlijk keerde tegen een ECB-beslissing was in januari 2015 in het televisieprogramma Buitenhof. Toen noemde hij net aangekondigde opkoopprogramma 'een paardenmiddel' en twijfelde hij ook aan de noodzaak en effectiviteit van dat programma.
    Het lage rentebeleid van de ECB ligt in Nederland extra gevoelig vanwege de grote gevolgen voor de pensioenfondsen. Hoe lager de rente, hoe lager de dekkingsgraden van de fondsen. Die zijn sinds begin juni met circa 10 tot 15 procentpunt gedaald en naderen de dieptepunten van de financiële crisis. Begin volgend jaar dreigen nu veel grotere kortingen op veel meer pensioenen, dan al werd gevreesd. De Tweede Kamer heeft Knot daarom - al voor het rentebesluit - gevraagd om eind deze maand tekst en uitleg te komen geven over het ECB-beleid.

    Kritiek uit Oostenrijk

    Behalve Knot kwam ook de Oostenrijkse president van de centrale bank Robert Holzmann vrijdag met stevige kritiek op de ECB-besluiten. Hij zei in gesprek met Bloomberg dat de genomen maatregelen mogelijk een vergissing zijn. 'Dat ging wel door mijn hoofd.' Ook zei hij er niet van op te zullen kijken als de besluiten teruggedraaid worden onder de volgende president van de ECB. Op 1 november neemt Christine Lagarde het roer over van Draghi.
    De ECB besloot gisteren de rente te verlagen met 10 basispunten naar -0,5% en tot het herstarten van het opkoopprogramma voor onbepaalde tijd met €20 mrd per maand. Verder worden de banken gedeeltelijk gecompenseerd voor de negatieve rente en kunnen ze nog gunstiger lenen dan eerder al werd aangekondigd.
    Behalve Nederland en Oostenrijk waren ook Duitsland, Frankrijk en Estland tegen de plannen, zo bleek donderdag na afloop van de ECB-vergadering. De vijf landen zijn samen goed voor de helft van het bbp van de eurozone.

    Lees ook

    FD

    0 reacties :

    Een reactie posten