ZAP ziet af van bouw twee loodsen in Van Ewijcksluis

Datum:
 • woensdag 26 juni 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - VAN EWIJCKSLUIS
  ZAP ziet af van twee nieuwe loodsen in Van Ewijksluis. Het bedrijf heeft omstreden bouwplannen aangepast.
  Ed Dekker 26-6-2019
  De zaaizaad- en pootgoedtelerscoöperatie beperkt zich tot sloop en nieuwbouw van één loods. Een andere loods wordt gerenoveerd.
  Directeur Gerard de Geus hoopt dat de werkzaamheden in het voorjaar beginnen. ,,We verwachten dat de aannemer klaar is voor het begin van het aardappelseizoen.”

  Bezwaren

  Tegen het oorspronkelijke plan voor nieuwbouw en verbouw van het complex in het dorp verzetten zich dorpsbewoner Peter van der Munnik, Stichting JAS te Breezand en Milieufederatie Noord-Holland. Zij noemden het plan ’te ingrijpend voor de omgeving’.
  Gemeente en rechtbank wezen de bezwaren af. De drie partijen zagen geen heil in een procedure bij de Raad van State. Door het afzien van hoger beroep is de vergunning van de gemeente voor nieuw- en verbouw definitief geworden.

  Minder aanvoer

  Voor het schrappen van uitbreiding met twee loodsen noemt De Geus twee redenen. ,,Het blijkt nu dat we zonder kunnen, zeker voorlopig. Agrariërs krijgen steeds meer eigen ruimte. Er wordt minder aangevoerd. Ook vrezen we geen vergunning te krijgen van de provincie.”
  Voor uitbreiding is ontheffing van ’Haarlem’ nodig vanwege een damwand in het Oude Veer, een provinciaal aardkundig monument. De huidige graanloods blijft ongemoeid. Een aardappelloods krijgt een nieuwe dak en wordt opgeknapt, een andere aardappelloods wordt vervangen door nieuwbouw.
  Eerder overwoog ZAP verhuizing. Dat bleek niet haalbaar.
  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Anoniem zei

  "Eerder overwoog ZAP verhuizing. Dat bleek niet haalbaar". aldus het NHD.
  Er wordt bedoeld dat ZAP wel graag wil verhuizen maar alleen kosten neutraal. Met andere woorden, het klootjesvolk moet voor de rijke boeren de (verhuis)subsidies ophoesten zodat ZAP kosten neutraal kan verhuizen, maar dat mag natuurlijk niet geschreven worden, dus gebeurt het ook niet.

  Dekker zei

  De Raad van State heeft onlangs een wet aangenomen die het verbiedt dat projecten bij of in beschermd gebied zoals in het geval van Coöperatie ZAP, niet meer kunnen.
  Coöperatie ZAP zal ivm de nieuwe bouwplannen toch echt weer een nieuwe bouw(sloop)vergunning moeten aanvragen en of de Gemeente dan nog zo gek is om grote bouwactiviteiten in en naast beschermd gebied goed te keuren is nog maar de vraag, immers de nieuwe plannen voldoen nog steeds niet aan het Bestemmingsplan, een deugdelijke infrastructuur en het ontbreken van de milieuvergunningen. Benieuwd of wethouder Groot weer alle beperkingen naast zich neer legt ondanks dat hij als agrariër belanghebbende is.

  Een reactie posten