Parlan/Transferium in Heerhugowaard spant spoedproces aan tegen achttien gemeenten over gesloten jeugdzorg

Datum:
  • maandag 29 oktober 2018
  • in
  • Categorie: ,
  • Heerhugowaard - Zorginstelling Parlan stapt naar de rechter om te voorkomen dat ze het contract voor gesloten jeugdzorg kwijtraakt aan Horizon uit Rotterdam.
    Martijn Gijsbertsen 29-10-2018
    Horizon heeft een aanbesteding gewonnen, al moet de definitieve gunning nog plaatsvinden. Die wordt voor 1 november verwacht.
    De aanbesteding is ingesteld door 18 gemeenten in de regio’s Alkmaar, West-Friesland en Kop van Noord-Holland.
    Het gaat om de hulp in het Transferium in Heerhugowaard (250 medewerkers) aan nu 72 Noord-Hollandse jongeren tussen de twaalf en achttien jaar met extreme, complexe gedragsproblemen en ontwikkelingsstoornissen.

    Crisissituatie

    De jongeren zijn na een crisissituatie vanwege zelfmoordneigingen, agressie, verslaving of loverboyproblematiek via een machtiging van de kinderrechter in de 24-uursopvang terecht gekomen.
    De gesloten jeugdzorg kost jaarlijks ruim acht miljoen euro.
    ,,Het kan niet zo zijn dat de in tien jaar opgebouwde kennis en expertise die wij hebben opgebouwd in een klap wordt vernietigd’’, stelt Transferium-directeur Vrank Post.
    ,,En het netwerk met deskundige ketenpartners, waarmee wij zeer nauw in ons gebouw samenwerken, te gronde wordt gericht.’’
    Hij is boos, verbijsterd en teleurgesteld dat de achttien gemeenten de komende twee en mogelijk zelfs vier jaar met een andere partij in zee willen gaan.
    Terwijl Parlan in zijn ogen uitstekend werk aflevert.

    Buslijn

    ,,Je hebt het hier over de meest kwetsbare minderjarigen, die zonder behandeling een gevaar voor zichzelf en hun omgeving vormen. Daarmee haal je geen risicovolle manoeuvres mee uit, alsof je een buslijn aanbesteedt.’’

    Onrust

    De op handen zijnde gunning waartegen Parlan zich verzet zorgt voor onrust, ongeloof en onzekerheid onder personeel van het Transferium en bij ouders, wiens kinderen daar zitten. De instelling vreest dat kwetsbare jongeren opeens buiten de eigen regio moeten worden geplaatst.
    Het verblijf van jongeren in het Transferium in Heerhugowaard duurt ongeveer acht maanden, daarna krijgen ze een andere behandelplek of keren terug naar huis. Jaarlijks worden circa honderd minderjarigen opgevangen.
    Het kort geding dient naar verwachting eind november. Parlan en Post zien de uitkomst van de spoedprocedure met vertrouwen tegemoet.
    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten