Veel vragen over gas uit Slootdorp

Datum:
  • woensdag 4 juli 2018
  • in
  • Categorie: , ,
  • Hollands Kroon - Wieringerwaard - 'Biljart staat schever dan mate van bodemdaling'
    Martijn Gijsbertsen 4-7-2018



    Loopt mijn negentiende-eeuwse boerderij risico's door winning van aardgas in Slootdorp? Stel dat er schade ontstaat, hoe wordt dat afgehandeld? Waarom is er bij de woning van mijn buurman wel en bij ons geen bouwkundige voor opname gemaakt? Die en meer vragen kregen medewerkers van energiemaatschappij Vermilion, onderzoeksinstituut TNO, Staatstoezicht op de Mijnen en het Ministerie van Economische Zaken gisteren op zich afgevuurd tijdens een inloopbijeenkomst in dorpshuis De Oude School in Wieringerwaard over de gaswinning in Slootdorp.

    Productie 

    Druk bezocht was deze niet: hooguit dertig mensen kwamen er op af. Vooral om informatie in te winnen, soms ook om kritische noten te  plaatsen. "De meest gestelde vraag is of de productie hier omhoog wordt geschroefd, nu de gaskraan in Groningen langzaamaan dicht wordt gedraaid", stelde Elita Córdova Gaytàn van Vermilion.

    Het antwoord was duidelijk en stelde bezoekers enigszins gerust: nee, ook in Slootdorp is de winning eindig. Tot 2025 hoopt Vermilion tussen de 131 en 564 miljoen kubieke meter gas uit de bodem te halen, dan is het zo goed als over.

    Ook de kans op aardbevingen of bodemtrillingen kwam regelmatig aan de orde. 

    ___________________________

    1,6 miljard
    In Slootdorp is sinds 1977 1,6 miljard kubieke meter aardgas gewonnen. In Slochteren gaat het per jaar om twaalf miljard kubieke meter,
    _____________________________


    ,,We snappen dat mensen daar zorgen over hebben, als je ziet wat er in Groningen is gebeurd", aldus Córdova. ,,Wanneer in 2025 de bodem hier in de diepste kom sinds het begin van de boringen in 1977 met maximaal 2,2 centimeter is gedaald, kan dat nooit tot schade leiden", verzekerde collega Marijke Bremmer, vergunningencoördinator bij Vermilion.

    Millimeterwerk

     ,,Die daling strekt zich uit over kilometers lengte en is zo geleidelijk, dat is millimeterwerk. Zou je een waterpas op een biljart leggen, dan staat die schever."

    Mensen met bedenkingen konden ter plekke een zienswijze indienen, daar werd slechts door een enkeling gebruik van gemaakt. Echte tegenstanders lieten zich - door het weer of WK voetbal? - niet zien.

    Jan Sobermer (82) uit Nieuwe Niedorp was vooral nieuwsgierig naar wat er straks met de lege gasputten gebeurt. ,,Wat mij betreft gebruiken ze die om thermo-energie of aardwarmte uit de grond te halen. Dan kunnen windmolens, die het landschap verpesten, verdwijnen."

    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten