Google begint in 2019 met bouw

Datum:
 • maandag 25 juni 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Middenmeer - Datacenter verbruikt voor 143.000 huishoudens stroom.

  Martijn Gijsbertsen 25-6-2018

  De bouw van het datacentercomplex van Google op bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer zal op zijn vroegst begin 2019 van start gaan.

  Omdat voor het megaproject allerlei vergunningenprocedures moeten worden doorlopen en bodemonderzoeken zullen worden uitgevoerd, is eerder niet haalbaar.

  Het serverpark van twee lagen is straks volcontinu in bedrijf en blijkt een energieslurper vanjewelste. Er wordt per jaar een half miljard kilowattuur aan stroom verbruikt bijna net zo veel als 143.000 huishoudens. Zo blijkt uit documenten, die deze krant heeft ingezien.

  Google heeft, zoals eerder onthuld, zeventig hectare grond in Middenmeer gekocht. Daarvan wil het Amerikaanse softwarebedrijf voorlopig circa een derde bebouwen.

  Het eerste datacomplex dat het Amerikaanse softwarebedrijf op Agriport neerzet, heeft een opper- vlakte van 31.500 vierkante meter (ruim drie hectare) en bestaat uit serverhallen, kantoren en kantine- ruimte. Daarna is eventueel verdere uitbreiding mogelijk.

  Beveiliging 

  Het datapark-knooppunt voor opslag en doorgifte van digitale informatie in Europa, het Midden-Oos- ten en Afrika - zal worden uitgevoerd met gevelbeplating in antraciet, donker- en lichtblauw. De entree, in het midden van de serverparken, wordt van glas en hout. Het Googlepand meet bijna 540 bij zestig meter, wordt maximaal tien meter hoog en vanwege de brandveiligheid verdeeld in compartimenten. Het gebouw krijg 24-uurs-beveiliging, poort- en deurcontrole. Personeel (in eerste instantie honderd werknemers) moet dadelijk via een tourniquet naar binnen.

  Het project van enkele honderden miljoenen euro's met de codenaam 'Nimble' wordt uitgevoerd met de best beschikbare technieken.

  Zo worden (tienduizenden) servers gekoeld met buitenlucht en bij extreme hitte met watermist. Rondom het pand komen 74 installatiesystemen voor luchtbehandeling en 36 noodstroomaggregaten. Regenwater wordt opgevangen voor gebruik in kassen door glastuinbouwers. overal komt led-verlichting.

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten