Lening van 25 miljoen

Datum:
 • woensdag 11 april 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon -  Anna Paulowna - Hollands Kroon krijgt financieel lucht; naar bank voor directe betalingen.
  Martijn Gijsbertsen 11-4-2018 

  Hollands Kroon heeft een lening van 25 miljoen euro bij de BNG Bank afgesloten. Dit om aan directe betalingsverplichtingen te kunnen blijven voldoen. De lening is circa een kwart van de jaarbegroting (bijna 101 miljoen) van Hollands Kroon. De gemeente heeft al voor rond 37,7 miljoen euro aan andere leningen uitstaan.

  Met de injectie van 25 miljoen euro krijgt Hollands Kroon financieel meer lucht: de liquiditeitspositie van de gemeente wordt verbeterd. Hollands Kroon dreigde de regels rondom de zogeheten kasgeldlimiet te overtreden. Volgens de wet mogen gemeenten niet langer dan drie kwartalen 'rood staan' voor een bepaald bedrag. Die limiet ligt voor Hollands Kroon op 8,4 miljoen.

  De gemeente, die in 2016 en 2017 forse tegenvallers heeft moeten incasseren op het gebied van ict, zorg en (onderwijs)huisvesting, zit echter alles behalve op zwart zaad. Zo bezweren woordvoerders Ben Bruin en Noortje Slot.

  Roodstand 

  ,,We anticiperen met de nieuwe lening op de toekomst", stelt Bruin. ,,De roodstand is niet verminderd; gaandeweg de laatste drie kwartalen is meer uitgegeven dan binnen gekomen. De verwachting is voorlopig niet dat het anders wordt, vandaar de actie om te gaan lenen." Zijn collega Slot vervolgt:  ..In de begroting staan structurele uitgaven en inkomsten. We investeren bijvoorbeeld in straten, riolering, bruggen en schoolgebouwen. Zulke lasten worden vaak afgeschreven over veertig jaar en als zodanig in de begroting verwerkt. De bouwers willen meteen worden betaald. Dat geld hebben we vaak niet op de plank liggen, dus nemen we soms een soort van hypotheek."

  _________________________________________________

  Schuldenlast
  Ook andere gemeenten in de Kop van Noord-Holland lenen geld. Zo heeft Den Helder (begroting 194 miljoen euro) een schuldenlast van 120 miljoen. Schagen (begroting 121 miljoen) heeft 44,9 miljoen geleend en Texel (begroting 58 miljoen) 26,1 miljoen.
  _________________________________________________


  De lening wordt afgelost in tien jaar, de rente is iets minder dan 250.000 euro per jaar. De aflossing en rentelast leiden niet tot verhoging van inwonersheffingen: de lopende begroting houdt er rekening mee. 

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Minileningen zei

  en allemaal maar lekker bij blijven lenen, het houdt niet op.

  Een reactie posten