HVC: Kom op met alle koffieprut

Datum:
  • zondag 28 januari 2018
  • in
  • Categorie: ,
  • Geloof het of niet, maar de helft van al het gft-afval belandt nog steeds in de grijze bak.
    Ed Dekker 28-1-2018
    Afvalverwerkingsbedrijf HVC voert daarom een verleidingscampagne. ’Kom maar op met al die klokhuizen en die koffieprut’, zegt Niels ter Hofstede in een filmpje van de Alkmaarse onderneming.
    Als manager productie groengas & compost gaf hij het startsein voor de bouw van vergistingsinstallatie nummer vier in de Wieringermeer van de Huisvuilcentrale. De uitbreiding kost 3,5 miljoen euro. ,,Ik hoop dat in 2020 de extra capaciteit volledig is benut. En dan? Dat hangt af van nieuwe technieken. Wij hadden verwacht dat die ontwikkeling sneller zou gaan.”

    Grootste

    De palen zijn geslagen, deze week volgt de bekisting op het terrein aan de Koggenrandweg. Uiterlijk vanaf oktober moet ook hier natuurlijk afval worden omgezet in groen gas en compost voor agrariërs en particulieren. Driekwart van het gft-afval uit Noord-Holland boven het Noordzeekanaal wordt verwerkt in Middenmeer. Bij de opening in 2012 van de eerste drie installaties was HVC de grootste vergister van Nederland.

    Bijna quitte

    De drie vergisters verwerkten vorig jaar liefst 116.000 ton gft-afval, inclusief etensresten. Deze berg leverde drie miljoen kuub gas op, en 48.500 ton compost. Met de levering van groen gas aan Nuon speelt HVC volgens Ter Hofstede bijna quitte. Dat is vooral dankzij rijksgeld. Op een kuub groen gas zit iets meer dan 66 procent subsidie, tweederde.
    Dit geld voor HVC komt uit de SDE-pot, Stimulering Duurzame Energieproductie. Tot 2026 krijgt HVC deze subsidie. De bijdrage geldt voor dertien jaar. Hoe dan verder, dat is voor Ter Hofstede koffiedik kijken. De energiewereld is volop in beweging, alom onzekerheid.

    Lange adem

    Vast staat de bouwvergunning voor HVC. In Middenmeer mag maximaal 140.000 ton gft-afval worden verwerkt. De huidige drie vergisters zitten daar 24.000 ton onder. Eén volle groene bak levert 140 kg gft-afval op, ruim voldoende voor een huishouden om drie weken lang op gas te koken.
    Duurzaam leven vergt een lange adem, weet Niels ter Hofstede. ,,Wij hoopten nu al glastuinders in de Wieringermeer CO2 te leveren. De techniek is helaas nog niet zover. Deze voedingsstof kunnen wij nog niet scheiden na de vergisting. Hopelijk binnen vijf jaar wel.”
    Noordhollands Dagblad


    1 reacties :

    Anoniem zei

    Flikker eerst maar al die managers en baantjescharrelaars (wethouders etc. en bijv. Samson - PvdA eruit) dan wordt die overheidsclub heel misschien ooit nog eens rendabel.

    Een reactie posten