Hollands Kroon betaalt geld terug aan burgers

Datum:
 • donderdag 28 september 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Na een roerige periode van bezuinigingen en organisatieveranderingen in combinatie met zekere ambities zegt Hollands Kroon in rustig vaarwater te zijn beland.
  Lydia Jasper
  Volgens de Bestuursrapportage 2017 sluit de gemeente met anderhalve ton in het groen.
  Ondanks dat Hollands Kroon dit jaar een aantal financiƫle tegenvallers kreeg. Zo gaat er 480.000 euro extra naar de eigen bijdrage van wmo (Wet maatschappelijke ondersteuningen).
  Volgens wethouder Theo Meskers doordat vanaf hogerhand de wmo-uitkeringen werden aangepast. Dus mensen uit Hollands Kroon die een te hoge eigen bijdrage hadden betaald, kregen dat geld van de gemeente terug of het werd verrekend in lopende aanvragen.
  Dat er dit jaar 170.000 euro extra naar het potje bijzondere bijstand gaat, kent volgens hem een voordeel. ,,Het betekent dat meer mensen die op dat geld recht hebben zichzelf niet tekort doen.’’

  Afschermen

  De post ict laat een forse overschrijding zien van bijna 370.000 euro. Deels door onvoorziene omstandigheden, aldus Meskers. ,,We hebben extra investeringen moeten doen om gegevens van onze inwoners beter af te schermen. We nemen zelfs twee computerspecialisten op dit gebied aan. Uitgangspunten bij het maken van een nieuw plan vanuit het college waren veiligheid, toegankelijkheid, regie, cloud en archivering. Dat verhaal wordt in oktober gepresenteerd aan de gemeenteraad, zodat het voor november wordt verwerkt in de begroting.’’
  Met ict is een jaarlijkse bijdrage van een miljoen gemoeid. ,,Het was twee’’, aldus Meskers. ,,We hebben bespaard op kosten die niet voor zo’n hele grote verbetering zorgen. Het bedrag gaat aflopen. Denk aan apparatuur die langer meegaat.’’
  De cijfers over de herhuisvesting van het gemeentehuis komen volgende week. Tijdens de verbouw van het Kroondomein zorgde onder andere achterstallig onderhoud voor extra kosten. Ook werd meer geld uitgegeven aan bijvoorbeeld noodlokalen voor de scholen.
  Onverwachte plusjes zijn er ook. De verkoop van snippergroen aan burgers levert dertigduizend euro op.

  Noordhollands Dagblad
  2 reacties :

  Zorro zei

  Verkiezingen in 2018 zijn aanstaand; trap niet in deze val en reken dan met ze af (CDA, VVD, Senioren en LADA).

  Anoniem zei

  Dat geld terugbetalen aan de burgers is een sigaar uit eigen doos. De gemeente had te hoge eigen bijdragen gevraagd. Dat hadden ze niet hoeven doen en dat zou sympathieker zijn geweest dan achteraf doen of ze een mooi gebaar maken.

  Een reactie posten