Vijfhonderd bedden nodig

Datum:
 • maandag 3 juli 2017
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon -  Anna Paulowna - Huisvesting voor arbeidsmigranten nu een probleem.
  Lydia Jasper

  De gemeenteraad van Hollands Kroon wil dat er op de kortst mogelijke termijn zo'n vijfhonderd bedden voor arbeidsmigranten komen in de gemeente. Reden om wethouder Theo Meskers naar Haarlem te sturen om hiervoor te pleiten.

  Meskers is blij met die opdracht. Want met de steun van de voltallige raad - die dat onderschreef in een motie - kan hij aantonen dat het serieus is. ,,Het is een belangrijk signaal vanuit de maatschappij." Het probleem speelt namelijk nu en het is acuut. Maar de provincie trapte op de rem. Voor dat zij verder gaat, wil zij samen met de gemeente onderzoek doen naar de behoefte. Kijken naar wat er moet komen.

  Noodzaak

  "Het kan wel een half jaar duren voordat dat onderzoek is afgerond" zegt Meskers."Terwijl de noodzaak nu groot is. De telefoon bij de gemeente blijft rinkelen. Bij bedrijven is het niet anders."

  Hollands Kroon mocht al duizend plaatsen realiseren, maar dat is dus niet afdoende.,,Er liggen aanvragen voor het realiseren van een paar honderd bedden", zegt Meskers. ,,Het gaat daarbij om vergunningen voor nieuwbouw, aanpassen van bestaande bebouwing en gebruik van agrarische locaties."

  Sylvia Buczynski van de PvdA was een van degenen die het probleem aanzwengelde tijdens de behandeling van de kadernota. Zij maakte die avond toen de opmerking dat sommigen het lucratiever vinden om mensen te houden in plaats van vee. Deze omschrijving viel niet bij iedereen in de raad in goede aarde.

  Misstanden

  ,,Ik bedoel ermee dat we misstanden willen voorkomen", aldus Buczynski. ,,Mensen verdienen er grof geld aan door arbeidsmigranten een onderkomen te bieden. Wij willen het misbruik tegengaan en het uit de illegaliteit halen. De huisvesting van deze mensen moet gewoon goed
  geregeld zijn."

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten