'Schade beperkt houden'

Datum:
 • woensdag 12 juli 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon -  't Veld -  Omwonenden transformatorstation 
  't Veld denken na over landschappelijke inpassing.


  Lydia Jasper
  Inwoners van 't Veld hebben liever geen transformatorstation in 'hun achtertuin', maar die strijd is verloren. Degenen die mee wilden praten over de landschappelijke inpassing van het station bezochten gisteravond de informatiebijeenkomst van Tennet en Liander. In de gymzaal aan de Zwarteweg 3 in 't Veld stonden diverse panelen met informatie over het project. Specialisten gaven desgewenst uitleg. Een animatiefilm toonde hoe het station er uit zou zien achter groen en aarden wallen. Ook konden belangstellenden door een 3D- bril een blik werpen in de toekomst.

  Zes jaar lang werd er vanuit de omgeving gestreden tegen trafostation De Weel. Totdat in het voorjaar de Raad van State de knoop doorhakte. Het mocht er komen aan de Provincialeweg 6a in 't Veld; op Locatie 4.

   Vlakte

  Dit najaar gaat de bestaande hoogspanningsmast tegen de vlakte en komen de zogenoemde portalen er te staan. Voorjaar 2018 start de bouw van de zogenoemde velden en in 2019 en 2020 worden de kabels gelegd. ,,Een veld kun je vergelijken met een stop in de meterkast aldus engineer Tom Janssen van Reddyn; de organisatie die het project gaat uitvoeren.,,Alleen gaat het hier om 10.000 volt. De velden zijn 4,5 me ter hoog en de verzamelrails acht meter. Er komen ook nog veertien bliksemspitsen."

  De wens van Tennet en Liander is om er twaalf velden te realiseren. De omgevingsvergunning was voor zeven velden, dat worden er negen. Voor de resterende drie moet nog een vergunning komen. Volgens Janssen nodig om zekerheid en stabiliteit te garanderen. Het station wordt verbonden met Anna Paulowna, Oterleek en Middenmeer.

  Wat betreft de landschappelijke inpassing kan Veldtemer Be Homan kort zijn: ,,Liever zo groen mogelijk. De schade beperkt houden."

  Wim Sepers: ,Ik wil het niet horen  of zien, maar het blijft  de entree van je dorp." Hij toont zich sceptisch over de opties. "Tegen de tijd dat een boompje hoog genoeg is om het trafostation te verbergen, ben ik dood. Tennet en Liander moeten eigenlijk met omwonenden individueel in gesprek gaan over oplossingen. Zet op hun erf bomen neer."

  Kees Metselaar vindt dat omwonenden zijn 'besodemieterd'.  "De zaak was zes jaar geleden al beklonken. Als burger heb ik geen inspraak."

  Gerard Ruiter deelt zijn sentiment. "Deze bijeenkomst is de enige optie die je als omwonenden hebt op inspraak. Anders geef je het helemaal over."

  Noorhollands Dagblad

  2 reacties :

  Bakker zei

  En al die ellende omdat er nog meer windmolens moeten komen, al zullen ze dat natuurlijk nooit toegeven. Natuurlijk was de zaak 6 jaar geleden al beklonken, voormalig wethouders Lia Franken en v.d.Laan leven er nog steeds riant van.

  Anoniem zei

  Volgende keer maar op Forum v. Democratie stemmen.
  Het volk krijgt toch echt waar het op gestemd heeft.

  Een reactie posten