Bouwput Microsoft loopt leeg

Datum:
 • zondag 14 mei 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon -  Middenmeer - Bijna de helft van de bijna 1500 personen die tot voor kort voor Microsoft op bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer aan het werk waren, is overgeplaatst naar projecten elders in Europa.
  Ronneke van der Genugten   Dat blijkt uit onderzoek door deze krant. Het gaat om ruim zevenhonderd zogeheten expats.Het verdwijnen van deze arbeidsplaatsen heeft zijn weerslag op diverse horeca- en kamerverhuur-
  bedrijven.

  Het bedanken van buitenlandse contractanten in de Wieringermeerpolder de laatste maanden is
  volgens enkele ingewijden onlosmakelijk verbonden met de aankoop door Microsoft van Linkedln.

  De Amerikaanse softwaregigant kocht dit sociale netwerk eind vorig jaar voor 23 miljard euro en heeft sindsdien een luxe probleem: door de extra capaciteit aan ruimte voor data-opslag bij Linkedln staat de voltooiing van het megaproject in Middenmeer op een veel lager pitje. Het eerste van in totaal vier geplande datacenters op Agriport draait op volle toeren. Voor de bouw van de drie andere serverpanden is een rustpauze ingelast: Microsoft trapt stevig op de rem, nu de noodzaak is verdwenen om de 'Cloudcapaciteit' in rap tempo te vergroten.

  ________________________________________________

  vervolg

  Horeca dupe overplaatsing

  Dat Microsoft minder haast in Middenmeer heeft, merken ondernemers

  De Horeca in de Wieringermeerpolder en West-Friesland merken dat Microsoft honderden werknemers van de bouwplaats op bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer naar elders heeft overgeplaatst.

  ,,Een half jaat geleden zaten wij voor de helft volgeboekt met expats uit Engeland en Ierland", vertelt Rosanne Bisschop van hotel Keizerskroon in Hoorn. ,,Nu hebben we één man die af en toe een kamer boekt. Gelukkig loopt het hotel goed door de groeiende stroom toeristen."

  Van der Valk 

  Een medewerker van Van der Valkhotel Wieringermeer in Wieringerwerf laat weten niet bij te houden welke bezoekers verbonden zijn aan Microsoft. ,,Het is rnoeilijk meetbaar Wij kunnen niet aangeven of we last hebben van leegloop"

  De oplettende automobilist is het ongetwijfeld opgevallen: de bouwkranen op het Microsoftcomplex zijn verdwenen. Evenals ruim zevenhonderd van de werknemers, bijna de helft.

  Op het - al dan niet tijdelijke - banenverlies geeft het Amerikaanse bedrijf inhoudelijk geen commentaar. ,,Momenteel bekijken wij de timing van een aantal projecten opnieuw, inclusief Middenmeer", aldus een woordvoerder.

  Een datacenter op Agriport is operationeel, drie serverpanden in aanbouw lijken klaar, maar zíjn dat niet. Begin augustus worden de werkzaamheden in het tweede gebouw afgerond. Daarna wordt bekeken hoeveel en wanneer mensen nodig zijn om het derde en vierde datacenter te voltooien.

  Volgens diverse ingewijden is er geen reden tot paniek. ,,Et is minder haast. Sinds de start van de bouw in Middenmeer is Microsoft ingehaald door nieuwe technologieën. Het ontbrak aan tijd om daar iets mee te doen. We kunnen ons nu verdiepen in de techniek, kijken naar ecologische en efficiëntere oplossingen."

   Patricia Beijerbacht van restaurant Habbekrats in Hoorn bood de mannen meer dan alleen een bordje eten.

   Huiskamer

  Dit was een tweede huiskamer. Velen van hen kwamen hier bijna dagelijks. Ik hielp ze met
   alles. Een dokter regelen, een dagje winkelen met hun vrouw. Ik merk dagelijks op dat die jongens weg zijn.Niet aIleen vanwege de klandizie,het voelde toch een beetje als familie."

   Relo Wonen Hoorn, gespecialiseerd in particuliere yerhuur, merkt ook een terugloop in aanvragen van Microsoftexpats. Eigenaar Yvonne van Scheyen: ,,Ik bekijk het vooral positief. De huizenmarkt zat behoorlijk op slot. Het vertrek van contractanten bij Microsoft heeft de boel weer in beweging gebracht. Nu komen ook andere mensen in aanmerking voor een woning."

  In de torenflats aan de Kaapstander in Medemblik, in de volksmond 'Microsoft Towers' genoemd, valt de leegstand volgens Van Scheyen mee. ,,Het zijn eigenaren die verhuren, ook voor hen is de markt in beweging gekomen." Vooralsnog houden onderaannemers zich keurig aan lopende contracten. ,,Met een diplomatenclausule kun je een contract openbreken. Dat heb ik tot nu toe slechts twee keer meegemaakt."

  Noordhollands Dagblad  4 reacties :

  Sam Kooy zei

  En Meskers en zijn maat de Groot, beide wethouders Hollandskroon, maar roepen dat er aldaar een enorm personeelshotel van max. 40 meter hoog gaat verrijzen. Ook al lange adem ? Vooral Meskers heeft dat soort geluiden meer laten horen. Een enkel voorbeeld: de Kooyhaven van Den Helder !!!

  Bakker zei

  Het geeft eens te meer aan dat het bij Meskers en zijn knechtjes ontbreekt aan ieder vorm van visie en realiteitszin.

  Anoniem zei

  Huh? Er zouden toch lokale werknemers komen werken?

  h.oldeboom zei

  @ Sam,

  Niet zo mopperen Sam; in Kooijhaven ligt inmiddels, nadat dat opgelegde viskottertje verdwenen is, alweer een scheepje. Ditmaal nog kleiner, heeft geen lading en er is aan boord geen volk te bekennen - maar het is toch een schip want het drijft zullen ze bij Port of Den Helder denken. Maar ja, denk ik dan, dat doet een boomstam ook.

  Een reactie posten